Problem med sopor bäddar för bråk
Problemet med felaktigt slängda sopor har ökat i år. Det menar både företrädare för Näringslivet och kommunen. På sikt kan det skada turismen. Men åsikterna om ansvaret går isär.
Problem. Ett av de stora diskussionsämnena i sommar har varit problemet med sopor som synts överallt på Gotland.
Foto: Simon Paulin / GA ARKIV
Han syftar bland annat på återvinningscentralen på Fårö som blivit överröst med sopor under sommaren. Näringsidkare på ön har fått dras med sopor utanför sina butiker och anläggningar och det har hamnat sopor på offentliga platser och i diken.
- Jag vet faktiskt inte hur man ska lösa det. Näringsidkarna försöker hålla ordning på sina områden men det är svårt att få folk att fatta. Det räcker med att fem procent gör fel för att det ska bli problem, säger Tomas Grafström.
Ser över systemet
På kommunen håller man med om att det är ett problem som ökat i år.
- Det beror bland annat på den rörliga turismen. Vi har mer husvagnar och husbilar som rör sig på ön och turisterna har problem med att veta hur de ska behandla sina sopor, säger Kjell Skalberg, ordförande för tekniska nämnden.
- Sedan har antalet turister ökat. Det är fler som bor i privata stugor och där kan det vara lite si och så med sophämtningen, fortsätter han.
Oklart ansvar
Tidigare i år lovade Kjell Skalberg på tekniska nämnden att se över abonnemangsreglerna för sophämtning för fritidshus och ödestugor. Men att sätta ut exempelvis fler containrar för de kringresande turisterna är inte aktuellt.
- Vår erfarenhet är att allmänna containrar missbrukas. De används av personer som vill smita undan sin sopsortering.
Har ni några belägg för det?
- Vi har ju inga bevis, men se exempelvis på containern som tidigare stod vid färjeleden för att turisterna skulle kunna lämna sina sopor innan de åkte hem. I maj fick vi in 70 kubikmeter sopor och det talar sitt tydliga språk. De soporna kommer inte endast från turister, säger Kjell Skalberg.
Att det är ett problem är man överens om. Vem som bär ansvaret för att lösa problemet är man dock oense om.
- Det är kommunens ansvar tycker jag och så uppfattar jag att de flesta näringsidkarna på Fårö tycker också. Turistnäringen är en av de största på ön och då borde man ju också ta ett större ansvar för att tillgodose allmänhetens behov av att slänga sopor, säger Tomas Grafström på Fårö Framtid.
- Vi ska se till att bli tuffare med att kontrollera att alla fastigheter har sophämtningsabonnemang. Men sedan är det kanske så att turistnäringen i sig också får ta åt sig problemet. Vid Blå lagunen var det Länsstyrelsen som tillsammans med turistnäringen valde att skapa en väg och marknadsföra den. Men sedan har man ingen plan för att sköta driften, kontrar Kjell Skalberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!