Säg upp med hedern i behåll
Om ditt företag drabbas av sviktande konjunktur kanske enda vägen ur knipan är att säga upp personal. Trygghetsrådet hjälper både arbetsgivare och personal igenom en omställning.
Livboj. Birger Knös vid Trygghetsrådet på Gotland hjälper uppsagda tjänstemän att hitta nytt arbete.
Foto: Mona Staflin
Rätt information
Men det är inte bara de uppsagda som får hjälp. Det finns chefskurser om hur man bäst hanterar kontakten med de anställda vid en uppsägning, vad mötena med de anställda ska ta upp och på vilket sätt information ska presenteras.
- Vi försöker sälja in de här kurserna förebyggande. Men det är kanske inte ett högprioriterat område om man inte ser att det är förändringar på gång, säger Birger Knös.
Värdefull goodwill
En väl skött uppsägning kan ge företaget värdefull goodwill tillbaka. Om de personer som inte ryms i företaget känner att de haft stöd på vägen talar de förhoppningsvis väl om sin förra arbetsgivare. Det kan då bli lättare att rekrytera nya medarbetare i framtiden.
- De som blir kvar kan också må dåligt. Om de känner att företaget tagit ett helhetsgrepp om situationen så blir atmosfären och arbetsmoralen bättre, och det kanske går fortare att komma igång igen efter omställningen.
De fackliga representanterna på arbetsplatsen hamnar ofta i en svår situation där de tvingas medverka i att säga upp sina egna medlemmar. De kan också behöva stöd i hur de ska agera.
Personlig vägledning
För den uppsagde handlar stödet mycket om personlig vägledning för att hitta ett nytt arbete. Efter uppsägningstiden kan det kännas ensamt att gå hemma och vara svårt att ta tag i tillvaron och orka söka nytt arbete.
- Det kan vara bra att ha en neutral person att bolla tankar och funderingar med. Det viktigaste för oss är att ha enskilda möten, även om vi också arbetar i grupp. En bra grupp kan ge energi. Förändringskraft, är ett ord jag gillar, säger Birger Knös.
Rollspel
Den praktiska hjälpen handlar främst om att skriva cv och ansökningsbrev samt träna på intervjuteknik. Ibland anlitas en konsult för att under rollspel öva på anställningsintervjuer.
Efter en omställning står den uppsagde under TRR:s beskydd i minst två år. Efter en tillfällig anställning är klienten välkommen tillbaka.
Starta eget eller ta över en verksamhet kan också vara en lösning för den uppsagde. TRR kan ordna utbildning i exempelvis företagsekonomi. Cirka nio procent av TRR:s klienter blir egenföretagare.
Färre behöver hjälp
Birger Knös har en halvtidstjänst på Gotlandskontoret, vilket räcker gott och väl i nuläget. Någon lågkonjunktur bland tjänstemännen märker han inte av än. Allt färre behöver hans hjälp och det finns gott om jobb på ön. För några år sedan var behovet större och kontoret sysselsatte 1,5 tjänst.
Gott om jobb
För tillfället har han ett 20-tal klienter som aktivt söker nytt jobb. Hittills i år har cirka 15 personer hittat nytt arbete med hans hjälp. De nya myndigheterna och försäkringskassan är några av de nya arbetsgivarna. Bara cirka en tredje del av de tjänster som är vakanta inom den privata sektorn annonseras ut och kontakter är därför mycket viktiga.
Under första halvåret 2008 har 13 personer kommit in och 15 hittat ny anställning. Tre personer har startat eget.
2007 tillkom 36 personer och 57 hittade nytt arbete.
2006 tillkom 55 personer och 67 hittade nytt arbete.
Många väljer att studera och står då kvar under TRR:s skydd i två år.
2007 tillkom 36 personer och 57 hittade nytt arbete.
2006 tillkom 55 personer och 67 hittade nytt arbete.
Många väljer att studera och står då kvar under TRR:s skydd i två år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!