Småföretag hotas av nedläggning
Fler än tusen arbetstillfällen på Gotland kan försvinna inom tio år. Det på grund av att arbetsledningen vid omkring 400 företag är över 50 år. Samtidigt upplever de Gotländska företagen den starkaste högkonjunkturen på fem år.
förvaltning gjort, för att beräkna elevunderlaget, så håller landsbygden och i synnerhet Sudret på att avfolkas.
Lars Erlandsson, finansieringsansvarig på ALMI, tror att det kommer att ske stora förändringar på många håll inom de närmaste tio eller femton åren. Just för att det inte finns någon som vill eller kan ta över småföretagen.
- Det är inte alla företag i riskzonen som kommer att försvinna utan en del kommer bara att byta ägare. Men ju längre ut på landsbygden du kommer desto större blir risken att företagen lägger ner, säger han.
Höga krav på kompetens
Att företag lägger ner och byter ägare är i sig inget märkligt. Så har det alltid varit. Det är dagens omständigheter som gör är oroväckande.
- Ägarskifte i sig är inget nytt. Det som är nytt nu är att det är stora årskullar med 40-talister som är redo för pension, säger Lars Erlandsson.
Det är inte bara avbefolkningen som gör det svårt för företagen att hitta ersättare. Företagen ställer också stora krav på rätt kompetens och det är inte alla som vågar satsa på nya förmågor uppger arbetsförmedlingen. På kommunens näringslivsenhet råder samma uppfattning.
- När det gäller småföretag blir varje anställd en stor del av företaget och det är ett stort risktagande att anställa. Man kan förstå att de vill vara noggranna, säger Carl-Johan Löwenberg, Näringslivchef på kommunen.
Det stämmer också med den prognos företagarna själva ger. En av de största anledningarna till ovilja att expandera sitt företag är, enligt en undersökning i småföretagarbarometern, är brist på kvalificerad arbetskraft.
Gotland ligger bra till
Men samtidigt som dystra prognoser om låg sysselsättning och hög arbetslöshet florerar spirar framtidstron hos företagarna på Gotland. 66 procent av de gotländska småföretagarna ser goda utsikter att expandera vilket är en ökning med 11 procent bara sedan förra året. Mest optimistiskt är det inom handels, hotell- och restaurangbranschen.
Och samtidigt som det kommer prognoser om att ungdomar idag väljer fel utbildningar, vilket skapar hög arbetslöshet inom vissa områden och underskott på arbetskraft inom andra, visar undersökningar från Högskoleverket att valet av utbildningarna passar det gotländska näringslivet. Intresset för hotell- och restaurang, naturbruk, hantverk och bygg är tillsammans med estetisk verksamhet de områden som ökat mellan 1996 och 2004. Resterande minskar.
- Besöksnäringen och turismen är de två områden som växer snabbast idag, bland annat beroende på att vi reser mer men också för att vi går på fler konferenser, säger Carl Löwenberg.
Det är med andra ord service- och tjänsteyrken i alla dess former som är de stora vinnarna. Något som alltså passar Gotland perfekt med sina allt mer utpräglade satsningar på upplevelser och boende.
<b>Text: Emmy Zettergren-Lindkvist</b>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!