Söderlunds gick från kossor till kunder

När lantbruket inte längre fungerade blev de tvungna att sadla om. Nu driver Thomas och Birgitta Söderlund konferensanläggning på sin gård.

Annorlunda. Ett runt boende kräver ett runt kök. Egentligen tänkte Thomas och Birgitta Söderlund själva bo i kvarnen. Men nu hyrs den istället ut till turister och konferensdeltagare.

Annorlunda. Ett runt boende kräver ett runt kök. Egentligen tänkte Thomas och Birgitta Söderlund själva bo i kvarnen. Men nu hyrs den istället ut till turister och konferensdeltagare.

Foto: Foto: Emmy Zettergren-Lindkvist

Näringsliv2008-05-08 00:15
Gården Gåsemora på Fårö är belägen precis vid havet. Utsikten är slående vacker och det är inte svårt att förstå vad som lockar besökarna. En av de hyrbara stugorna ligger precis vid strandkanten. En bit längre upp på gården ligger en inredd kvarn med runt kök och rund säng. Det är det unika och naturnära som ägarna till Gåsemora satsat på och de olika byggnaderna på gården är alla inredda med möbler från olika sekler. Thomas och Birgitta Söderlund har jobbat med konferensverksamheten i kombination med sommaruthyrning till turister sedan 2005. De förklarar att det är en hård bransch med många aktörer som slåss om kunderna. Lantbruket fick de ge upp både på grund av att det rådde brist på arbetskraft och att Thomas blev allergisk mot kor. Men i efterhand är de nöjda med beslutet att starta konferensverksamhet eftersom företaget nu har bättre lönsamhet.- När vi hade lantbruket låg vi ofta på gränsen. Nu är det en mer stabilt, säger Birgitta Söderlund.Bra mix med uthyrning
Konferensverksamheten är väldigt viktig för företaget och står i dag för två tredjedelar av omsättningen. Detta trots att de flesta konferenserna äger rum under några få vårmånader och att de är dyrare att anordna än att ha traditionell turistuthyrning. Men kombinationen passar ändå ägarna perfekt.- Konferenserna och uthyrningarna tangerar varandra i säsong. I sommar har vi bara någon vinprovning i restaurangen men sedan har vi sommarstängt i köket, säger Birgitta Söderlund. Anställda på timme
År 2006 var ett riktigt bra år för Gåsemora med ett 60-tal inbokade konferensgrupper. Året efter var visserligen fler grupper inbokade men med färre deltagare i varje grupp vilket innebar att det blev dyrare att anordna och därmed mindre vinst. För att hålla kostnaderna nere har de kock och annan personal anställda på timme vid behov. En eller flera heltidsanställningar skulle kräva en utökning av verksamheten. Att utöka är visserligen ingen främmande tanke och det finns i dag en hel del utvecklingsplaner. Men det kräver stora investeringar och alla stora förändringar i verksamheten måste övervägas noga. Bara huvudbyggnaden som innehåller själva konferensanläggningen samt kök, matsal och några lägenheter för turistuthyrning, kostade tolv miljoner kronor att bygga.Nätverk behövs
Gårdens läge på Fårö spelar enligt Birgitta och Thomas stor roll för deras verksamhet och utvecklingsmöjligheter. Men de har märkt att det är många som satsar på liknande verksamheter på andra håll på Gotland och det kan komma att bli en tuff framtid när antalet anläggningar blir fler. Därför vore det bra om Gotland i större omfattning än i dag kunde nå ut till fastlandet.För tillfället kan man på Gåsemora ta emot 60 personer samtidigt och runt 40 när det gäller konferenser. Idealstorleken på en konferensgrupp är runt 30 personer och därför kan de inte riktigt dra nytta av de stora konferenser som Wisby Strand anordnar. I dag kommer också 75 procent av Gåsemoras gäster från Gotland.- Vi var på gång att gå med i ett nätverk med andra boendeanläggningar för att tillsammans försöka fånga upp konferensdeltagare från Wisby Strand som kanske ville stanna på ön några dagar och bo på landet, säger Birgitta Söderlund. Än så länge är det inget som för deras del blivit verklighet, men de anser fortfarande att det är en bra idé.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!