Solen värmer allt i Tofta

Solen värmer inte bara badgästerna på stranden. På Toftagården värmer solen även vattnet i kranarna, poolen och elementen på rummen.

Foto: Mona Staflin

Näringsliv2009-09-10 00:16
Göran Göransson insåg redan som liten grabb i Tofta att solen kan värma stenarna på marken så att de blir brännheta. Detta måste man förstås kunna utnyttja, särskilt när man verkar i en bransch där turismen spelar stor roll. Och turisterna kommer ju helst när solen är som starkast - ett praktiskt sammanträffande.
Energieffektivisering är ett ämne i tiden. Dels finns det pengar att tjäna i långa loppet, dels blir konsumenterna allt mer miljömedvetna.
Stärka miljöprofilen
Fram till 2002 hade Toftagården oljeeldning, men stigande oljepriser fick bolaget att tänka till och oljan byttes mot pellets. Nu har man också 91 kvadratmeter solfångare som komplement. De båda värmesystemen är integrerade och löser av varandra när förutsättningarna utomhus ändras.
Förutom de ekonomiska fördelarna vill man gärna stärka sin miljöprofil och har som mål att bli miljöcertifierat.
När investeringen för solvärmeanläggningen väl är betald är solvärmen gratis. Med cirka 45 000 kilowattimmar solvärme per år sparar företaget cirka 55 000 kronor i uppvärmningskostnader. Återbetalningstiden för investeringen är beräknad till tio år, men Göran Göransson tror att den kan bli ännu kortare beroende på elprisets utveckling.
- När anläggningen väl är betald är solvärmen ren vinst. Det är ju ingen skatt på solvärme - inte än i alla fall.
Eftersom beläggningen, liksom antalet soltimmar, är som störst under sommaren används solvärmen till stor del för att värma vatten till duschande och poolplaskande. Under vintern, när antalet gäster är färre, går den mesta energin till att värma upp lokalerna.
Kan bli för varmt...
I dag förser solvärmen 30 rum, 15 lägenheter samt hotellets kök och restaurang med varmvatten. Om tappvarmvattnet inte går åt kan vattnet även användas till att värma elementen.
- Det är viktigt att dimensionera systemet rätt. Det kan lätt bli för varmt om man inte kan göra av med värmen.
En positiv bieffekt är att många är intresserade av att se hur man löst uppvärmningen på Toftagården och gärna vill titta på anläggningen. Det ger lite extra "goodwill" till företaget.
Fler paneler kommer
Anläggningen är byggd i flera steg: 2004 byggdes 52 kvadratmeter solfångare och 2007 resterande. Målet är att bygga ut ytterligare. En kulvert förbinder 15 nybyggda lägenheter med hotellet, som förhoppningsvis kommer att anslutas till solvärmen så småningom. Men först måste systemet byggas ut med fler solpaneler i söderläge.
Pellets- och solfångaranläggningen är integrerad och värmer två ackumulatortankar på sammanlagt 6 000 liter. Solfångaren har en yta på 91 kvadratmeter och pannan en effekt på 50 kilowatt.
Årsproduktion solfångare: 45 000 kilowattimmar.
Årsförbrukning pellets:
55 ton, cirka 100 000 kronor
Investering: 12  000 kronor (pellets), 660 000 kronor (solfångare).
Investeringsstöd: 33 000 kronor (30 procent av kostnaden för utbyggnaden 2007).
Nettokostnad: 747 000 kronor.
Återbetalningstid: cirka 2 år (pellets), cirka 10 år (solfångare).

Solfångaren för utomhuspoolen
har en yta på 40 kvadratmeter och värmer upp 100 kubikmeter vatten till en badtemperatur på 25 grader. Poolen värmdes tidigare med el.
Investering: 45 000 kronor.
Besparing: cirka 20 000 kronor per år.
Återbetalningstid: cirka 2 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!