Svårt att följa upp Vision 2010
1995 tog kommunfullmäktige beslut om en vision med översiktsplan.Den skulle ligga till grund för allt arbete i kommunen och följas upp varje år. Dess få mätbara mål var:n att öka invånarantalet till minst 65 000n att öka antalet utrikesfödda på Gotland till riksnivån att skapa minst 5 000 nya varaktiga arbetstillfällen över hela önTolv år senare är det uppenbart att visionen inte räckte hela vägen fram.
- Själva processen med Vision 2010 var väldigt viktig. Man samlade människor från både det privata och offentliga rummet och försökte analysera vilka frågor som var viktiga för Gotlands utveckling för att få alla att dra åt samma håll. Men det har varit svårt att exakt följa upp de mål som togs fram, säger Lena Thalin, projektledare för Vision Gotland 2025 på Gotlands kommun.
Det var också meningen att Visionen skulle följas upp varje år. Men det var först i samband med starten av vision Gotland 2025 som kommunen gjorde en första uppföljning.
Positiva trots allt
Trots svårmätta mål, ogenomförda uppföljningar och trots att de få konkreta målen misslyckats är Visionen enligt Lena Thalin en lyckad satsning.
- Den har funnits i bakgrunden för väldigt många andra åtgärdsprogram i regionen som genomförts och följts upp. Den har också lett till att vi nu tydligare vet hur vi ska jobba med Vision Gotland 2025.
Målet att folkhälsan på Gotland ska förbättras har lett till en utveckling av folkhälsoprogram och satsningar inom det området. Målet att utbildnings- och kunskapsnivån för befolkningen på Gotland ska höjas till minst riksgenomsnittet har genererat en högskola och andra satsningar för att stärka kompetensen på ön. Målet att andelen Gotlandsproducerad energi ska öka i det gotländska samhället kan ha genererat till att det byggts fler vindkraftverk och gjorts satsningar på förnybara energislag.
Hårt klimat på ön
Att Gotland de senaste tio åren utsatts för flera bakslag i form av nedläggningar har varit en bidragande faktor till att många av målen inte uppfylldes.
- När visionen togs fram arbetade många inom försvaret och Flextronic sysselsatte över tusen personer. Det visar verkligen hur mycket som kan hända på kort tid, säger Lena Thalin.
Likaså finns det omständigheter framför oss som kan komma att påverka nästa vision. Fortsatt strukturomvandling inom näringslivet, konkurrens från andra länder, spelreglerna för färjetrafiken, det nya regionindelningsförslaget är några exempel.
Varför ska vi ta fram en översiktsplan om vi ändå ska ingå i en större region i framtiden?
- Skulle det bli så att vi i framtiden kommer att ingå i en stor region med exempelvis Stockholm är det än viktigare att vi har en bra plan för just Gotlands utveckling.
- Skulle det bli så att vi i framtiden kommer att ingå i en stor region med exempelvis Stockholm är det än viktigare att vi har ett väl utvecklat program, det vill säga Vision 2025, för just Gotland.
Vision Gotland 2025 ska vara klar 2008. Under 2007 har allmänheten chans att lämna synpunkter på kommunens hemsida och i höst ska alla medborgare få möjlighet att diskutera förslagen vid samråd över hela ön.
Några av alla viktiga frågor som diskuterats bland arbetsgrupperna är miljö och energi, framtida näringar och kommunikationer.
Den här gången ska kommunen försöka få fram mer konkreta mål som är mät- och uppföljningsbara. Den här gången ska visionen enligt förslag följas upp vid varje mandatperiods början.
n Fler invånare och fler arbetstillfällen
n Bevara det gotländska natur- och kulturarvet
n Ökat utbyte med omvärlden
n Den lokala demokratin ska fördjupas och stärkas
n Gotland ska vara en ekokommun
n Trafiken till och från fastlandet måste förbättras
n Ett väl fungerande samspel mellan tätorter och landsbygd
n Bevara det gotländska natur- och kulturarvet
n Ökat utbyte med omvärlden
n Den lokala demokratin ska fördjupas och stärkas
n Gotland ska vara en ekokommun
n Trafiken till och från fastlandet måste förbättras
n Ett väl fungerande samspel mellan tätorter och landsbygd
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!