Svårt att stoppa nedläggningar - men kommunen har ofta för lite på fötterna

Vi handlar allt mer. Stormarknader tar över och närbutikerna försvinner. Utvecklingen är tydlig och svår att stoppa.
Men mycket ligger också i kommunens händer.

Näringsliv2006-09-19 06:00
Dåliga beslutsunderlag, en överdriven vilja att säga ja till nya näringsverksamheter och för få tankar på effekter.
Det är några av de faktorer, som enligt Anders Hagson, doktor i stadsbyggnad vid Chalmers, är generella för kommunerna i Sverige.
- När de här aktörerna dyker upp i kommunen med sina förslag så uppfattar man att det är positivt att det händer saker. I det skedet tror jag att politikerna låser sig vid att det är bra och sedan blir konsekvensutredningen mer ett spel för gallerierna.
Även om det är kunderna som bestämmer vart de ska handla har kommunen stor del i beslutet om vilka som får etablera sig och vart. Besluten kan få stora konsekvenser för en liten ort.
Och utvecklingen är tydlig. De mindre butikerna får ge vika för de större. I glesbygden märks det allra tydligast.
På glesbygdsverket har man länge följt den utveckling som sker och det finns en oro över att allt fler mindre butiker läggs ner.
- Försvinner den lilla butiken försvinner också annan service som posten, svensk kassaservice och andra statliga verksamheter. Och det är inget som är positivt för glesbygden, säger Peter Malmsten, utredare på Glesbygdsverket.

Positivt med stormarknader
Etablering av stormarknader behöver dock inte bara föra med sig dåliga effekter. Att konkurrensen ökar är bra för utbudet och det kan vara smidigare för människor som har ont om tid och har ett behov av att få allt utbud samlat på samma ställe. Anders Hagson, Chalmers, vill därför inte peka ut handeln som någon bov.
- Jag skulle vilja säga att det är en allmän trend. Vi bor glesare, fler har råd att köpa småhus, industrier flyttar utanför städerna liksom friluftsaktiviteterna. Externhandel är därför ofta en felaktig benämning, förklarar han.
Han menar också att det kan vara en fördel att de stora livsmedelsaffärerna flyttar ut en bit från stadskärnan. Större delen av volymhandeln ligger redan idag i utkanten av städerna där det är lätt att ta sig med bil och lastbil. Idag kan även livsmedels-
affärerna enligt Anders räknas till volymhandel då vi handlar allt mer vid ett och samma inköp. Därför är det också naturligt att affärerna med livsmedel flyttar ut från staden.

Fler butiker behövs
Björn Andersson, planarkitekt på Stadsbyggnadskontoret, anser att läget för bland annat ICA Maxi är väldigt bra eftersom det är gångavstånd för många i Visby. Enligt honom är det egentligen inte en externetablering.
Däremot finns det affärer i närheten på landsbygden som direkt kan bli hotade.
- Vi har två butiker i Roma och en i Vibble och det är bara att se hur länge de blir kvar, säger Björn.
Eva Nypelius, andra vice ordförande i kommunfullmäktige, är övertygad om att det behövs en eller flera stormarknader på Gotland. Även om några andra butiker tvingats till nedläggning.
- Besökare på Gotland lägger mycket pengar på handel och shopping och då är det viktigt att vi har ett bra utbud. Sedan kan man önska att det fanns mer närbutiker kvar. Jag tycker att det är tråkigt att de får lägga ner, men det är ingen utveckling som vi politiskt kan styra över eller stoppa. Men visst är det en överetablering i Visby just nu.
FAKTA / Definition av butikstyper
Närbutik:
Mindre än 400 kvadratmeter säljyta. Har i genomsnitt cirka 3 000 artiklar. Lättillgängligt läge. Kompletteringshandel eller dagsinköp.
Allivsbutik/Supermarket:
400-1 500 kvadratmeter säljyta. Fullsortiment; alla varuområden representerade. Har i genomsnitt 6 000 artiklar. Bostad- och centrumläge. Veckoslutshandel och dagliga inköp.

Stormarknad/Storbutik:
Mer än 1 500 kvadratmeter säljyta. Fullsortiment; alla varuområden representerade. Har i genomsnitt cirka
10 000 artiklar. Trafikorienterat läge. God tillgång till parkeringsplatser. Veckoslutshandel (75 procent av inköpen torsdag till söndag).
Lågprisbutik:
Begreppet är något flytande. Men butiken ska ha en klar lågprisinriktning avseende sortiment och butiksutformning. Extrapriser och tillfälliga erbjudanden tillämpas inte.
Källa: Konsumentverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!