Tillsammans för en attraktiv landsbygd

En nedlagd skola eller en prästgård som inte längre behövs kan kännas som en stor förlust för bygden. Men när lokalbefolkningen går samman för att göra något konstruktivt kan det bli ett lyft för orten.

Foto: Foto: Kerstin Rosenkvist

Näringsliv2008-11-20 11:28
Heligholm Utveckling AB i Vamlingbo, Nygarn Utveckling i Östergarn och Virudden Utveckling AB i När är alla exempel på bolag som bildats för att bevara och utveckla det lokala näringslivet och boendemiljön. Syftet är inte att tjäna pengar utan att behålla och skapa möjligheter för företag och boende att kunna bo och verka på landsbygden.
Uppdrag rädda skolan
Utvecklingsbolaget Nygarn bildades år 2005 för att rädda Östergarns skola. Skolan lades ned och blev istället företagshotell. I dag rymmer skolhuset bland annat kafé, fotograf och kursverksamhet, och snart även medieproduktion och en tandläkare. Men på vägen dök fler projekt upp: en hamn och ett äldreboende.
Det hela började med ett möte då initiativtagarna bjöd in de boende på Östergarnslandet för att presentera sina idéer. Responsen blev oväntat positiv. Efter mötet hade bolaget 50 aktieägare och 300 000 kronor i kapital.
Herrvik och Östersol
Men kommunens försäljning av skolan dröjde eftersom renoveringen av skolan i Kräklingbo drog ut på tiden. Under tiden dök andra projekt upp.
Herrviks hamn är en aktiv hamn med fiske, krog och varv. Men vatten- och avloppsfrågan är ett stort problem, vilket är en förutsättning för att folk ska kunna bo kvar och bygga nya hus. Diskussioner pågår med kommunen om att exempelvis avsalta havsvatten till dricksvatten.
Nästa projekt blev äldreboendet Östersol i Katthammarsvik. Efter hot om nedläggning beslutade sig bolaget för att försöka köpa fastigheten för att så småningom bygga om äldreboendet till senior- eller trygghetsboende.
Ett nybyggt äldreboende planerades och efter ett intensivt arbete lyckades man få kommunen att besluta att det nya boendet med 32 platser kommer att byggas i närheten av det gamla. Planen är att Nygarn Utveckling ska bygga och äga boendet, för att sedan hyra ut det till kommunen.
- Sedan ska vi bort från institutionskänslan. Vi ska ha in privata entreprenörer, vi ska ha friskvård och en bassäng så att vi verkligen får ett starkt koncept.
Bolaget har gjort en framställan till kommunen om att få köpa fastigheten och Gunnar Bendelin är övertygad om att både köpet och nybygget kommer att bli verklighet, men än återstår en juridisk prövning av ägandeförhållandena.
Nya bolag
- Det är inget självändamål för ett utvecklingsbolag att äga eller driva. Det handlar om att ta tag i de här frågorna och hitta en lösning.
Lösningarna kan innebära att nya bolag bildas eller att andra aktörer kommer in, men det viktiga är att arbetstillfällena blir kvar på orten och att det förblir en lokal karaktär på verksamheterna.
I april i år övergick Östergarnsskola i Nygarns ägo. Den 29 november ska skolan officiellt invigas och Eva Nypelius att lämna över nyckeln till bolaget.
- Det var ett tungt sorgearbete när skolan skulle läggas ner, men nu har vi fått tillbaka skolan i sockengemenskapen och gör något bra för bygden av det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!