Tuff framtid för bönder
På 22 år har antalet jordbruksföretag minskat med över 1000.
Gotland 1995: 2068 jordbruksföretag.
Gotland 2003: 1619 jordbruksföretag.
Det är en tydligt nedåtgående trend för gotländska lantbrukare. Sysselsättningen har minskat med 25 procent på ön bara mellan 1994 och 2002. Enligt en rapport från länsstyrelsen beräknas både antalet jordbruk och sysselsatta att fortsätta minska i rask takt fram till 2015. Därefter kan det komma att plana ut.
Samma utveckling syns över hela Sverige. Antalet sysselsatta inom jordbruket har minskat från 870 000 till 170 000 sedan 1951. Antalet jordbruksföretag med arealer över två hektar har i sin tur minskat från 268 000 till 67 000 under samma period.
Samtidigt står flera av de jordbruksföretag som idag är verksamma på Gotland inför en pensionsvåg där ett 120-tal djurskötare och uppfödare förväntas sluta innan 2015.
Verksamheten förändras
Att jordbruksföretag läggs ner är dock bara en del av den strukturförändring som pågår menar Länsstyrelsen på Gotland. Gårdarna blir färre men också större och mer specialiserade.
- Att lantbruket försvinner är en del av sanningen, men det förändras också. Gårdarna omfattar allt mer olika verksamheter. Man går in i flera produktioner. Har man mjölkkor satsar man kanske också på lamm och kött, säger Gunilla Lexell, samordnare på länsstyrelsen avdelning för jordbruk på Gotland.
Ändå ser gotländska bönder positivt på framtiden. I lantbruksbarometern för 2006 uppgav var tredje gotländsk bonde att de ville investera i byggnader. 18 procent ville investera i nya maskiner under 2006.
Vill utvecklas
Men det finns hinder på vägen.
Flytten av styckningen vid Swedish Meats i Visby påverkar många bönder och visar tydligt på den omstrukturering som sker på marknaden. En annan del är den ökande byråkratin kring lantbruk- och jordbruk som LRF startat en kampanj för att motverka.
Många jordbruksföretag är också idag beroende av bidrag från EU och staten. I snitt har varje lantbruk fem olika EU-stöd och i år ska kontrollerna från kommunen dessutom öka på uppdrag av EU-kommisionen.
- Det är en utmaning för bönderna att klara av alla regler och krav som de ska uppfylla. Det är en väldigt stor fråga, säger Gunilla Lexell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!