Ungdomar satsar på eget företagande
Gotländska ungdomar är bra på företagande. I de nationella tävlingarna inom Ung Företagsamhet har gotlänningarna placerat sig väldigt bra flera år i rad. Men det är hårt arbete som ligger bakom framgångarna.
- Man har lärt sig att ta ansvar och att dra sitt strå till stacken. Man jobbar med en hel grupp och måste lära sig att planera och lägga upp sin tid. Vi var illa ute flera gånger men på något sätt klarade vi av det i alla fall, säger Fredrik Hellberg.
Stort engagemang
Frida och Fredrik är två av sju ungdomar bakom Memorera Mera, ett företag som gör Memoryspel med gotländska motiv. Tillsammans gick de på det ekonomiska programmet på Richard Steffengymnasiet där Ung Företagsamhet ingick som ett obligatoriskt ämne på 100 poäng. Men de valde dessutom att läsa 100 poäng extra som ett projektarbete.
- Det kändes smart eftersom vi fick mer tid, förklarar Frida.
Och tiden behövdes. Gruppens mål var att hinna klart med företaget innan den årliga julmässan för att redan då kunna visa upp sig. Med bara någon dag till godo var de färdiga.
- Vi lade ner mycket mer än 200 timmar, säger Frida
- Det blev nog 200 timmar på skoltid och minst lika mycket på fritiden, men det var ju för att man var så engagerad och för att man ville att det skulle bli bra, fyller Fredrik i.
Att starta och driva ett företag visade sig vara komplicerat och det dröjde innan den färdiga affärsidén var framtagen. Störst problem hade gruppen med finansieringen eftersom tryckkostnaden för spelet var hög. För att få ihop pengarna funderade gruppen först på att söka sponsorer och låta deras logotyper finnas med på korten, men den idén slopades snabbt eftersom det, som Fredrik uttrycker det, skulle bli för plottrigt. Till slut kom de på idén att sälja aktieandelar till företag och privatpersoner. En aktieandel kostade 100 kronor och för varje sålt spel skulle man få tillbaka 40 öre.
- Vi sålde inte alla spel, men i alla fall så mycket att företagen fick tillbaka sin hundralapp, säger Frida.
Vill starta eget
Det hårda arbetet betalade av sig och den hedrande andraplatsen för bästa UF-företag och bästa affärsplan är en bra merit för framtiden.
Frida och Fredrik försöker förklara hur det kändes under riksmässan men kommer fram till att de båda var så glada att de inte riktigt minns hur det gick till.
- Vi fick bra kritik för affärsplanen av juryn, utbrister Frida efter en del funderande.
- Ja just det, det minns jag nästan ordagrant. Affärsplanen kunde ha varit tagen från vilket börsnoterat företag som helst sa de, säger Fredrik och även om han försöker att dölja stoltheten så skiner det igenom.
Nu har de gått ut gymnasiet och framtiden är osäker. Direkt efter studenten hade ungdomarna bakom Memorera Mera en tanke om att driva vidare företaget men de fram till att det kostnadsmässigt inte var rimligt att gå från ett UF-företag till ett riktigt. Men tanken om driva eget företag finns kvar.
- Som ungdom är det svårt att få in en fot i ett företag och då är det bra att man har möjlighet att starta eget, säger Frida.
Fredrik har redan sådana drömmar.
- Ja, jag skulle nog vilja starta en krog eller en restaurang.
<i>Fotnot: Årets upplaga av den gotländska UF-mässa anordnas på Borgen den 10 mars.</i>
<b>Text & foto: Emmy Zettergren-Lindkvist</b>
Memorera Mera
? Bakom företaget står Frida Forsman, Elin Larsson, Fredrik Hellberg, Julia Engström, Marcus Snäckerström, Filip Funck och Robin Andersson som år 2005 gick tredje året på Richard Steffengymnasiet med ekonomisk inriktning.
? År 2005 kom Memorera Mera på delad andraplats i kategorien bästa UF-företag samt Bästa affärsplan under UF-mässan i Älvsjö. Vann gjorde reflexföretaget UF UCMe från Stockholm som sedan också tog hem förstapriset i Europafinalen.
? År 2005 kom Memorera Mera på delad andraplats i kategorien bästa UF-företag samt Bästa affärsplan under UF-mässan i Älvsjö. Vann gjorde reflexföretaget UF UCMe från Stockholm som sedan också tog hem förstapriset i Europafinalen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!