"Visst finns det utmaningar"
Wisby Strand lockar hit en ny kategori besökare med andra krav och förväntningar än den traditionella sommarturistens. Tusentals gäster som tillför nya friska miljoner till Gotland. Men det gäller att näringslivet ställer om sig och samarbetar.
Han nämner flera gånger hur viktigt det är med en stark lokal förankring och att företagen på ön står enade och beredda på att möta kraven från denna nya grupp besökare som kommer.
- Det finns en tradition och kunskap att kunna hantera stora besökströmmar, men den nyttjas bara under en kort tid av året.
Nya krav kan till exempel handla om öppettider på hotell, bemötande på flygplatsen, i taxin, på hamnterminalen. I princip hela mottagarapparaten. Den har en tendens att spreta, menar Niklas Sjöblom.
- Vissa anläggningar har haft sina egna villkor och det fungerar inte riktigt om vi ska lyckas. Det gäller att vi är enade och tydliga gentemot marknaden.
Öppnare nätverk
Wisby Strand kan stärka det gotländska näringslivet men det finns också en risk för att redan nu befintliga nätverk blir ännu starkare och stänger ute de som står utanför. Niklas Sjöblom är medveten om problematiken.
- Ja, det märks tydligt. Och det hämmar affärsutvecklingen lite grann. Kan man ta affärsmässiga beslut så att det gynnar kunderna, och då också som gynnar Gotland, då har du rätt beslutsgång tycker jag. Enskilda särintressen får inte hämma Gotlands utveckling, utan man måste se det i ett större perspektiv. Kommunen har sett till att vi inom besöksnäringen har fått ett verktyg i Wisby Strand och nu är det upp till oss att arbeta tillsammans. Nu har vi den möjligheten.
Två orosmoment
Niklas oroar sig inte över att Wisby Strand inte kommer att bära sig. Hans lugn vilar på det ökade antalet kunder som bokar in möten. Men han rynkar pannan då han talar om omvärldsfaktorer, som bristen på logiutbud och hur upphandlingen av Gotlandstrafiken kommer att sluta.
- Det skulle behövas 300 hotellrum till i Visby. En del är projekterade men har inte fått påbörjats ännu. Där tappar vi tid. Och på transportsidan får det inte bli sämre turtäthet eller höjd prisnivå. Det gäller både flyg- och båttrafiken. Allt som är sämre än i dag skulle innebära katastrof!
En hall för alla
Att hela projektet har benämnts "kongresshallen" vilket egentligen bara är namnet på den största möteslokalen, tror Niklas har varit ett hinder för boende på ön att ta projektet till sig.
- Kongress per definition är en väldigt smal nisch inom mötesindustrin. Det är abstrakt och svårgreppbart för gemene man. En faktor som har bidragit till att det för många känts väldigt avlägset, men det har vänt med besked ju närmare driftstart vi har kommit. Det är mycket mer ryggdunkningar nu.
Ännu är inte planerna färdiga i detalj, men Niklas berättar att det finns idéer om lite mer folkliga och egenproducerade evenemang. Kanske Gotlandsmusiken eller någon revy uppträder där i framtiden. Själva kongresshallen, den största lokalen med scen, passar för det mesta. Opera, rockkonsert och teater, allt går.
- Men det är också viktigt att komma ihåg att verksamheten vi bedriver ska skapa en reseanledning och nya affärer till Gotland. Det är ju först då de positiva samhällsekonomiska effekterna uppnås, framhåller Niklas.
Att uppleva Gotland
I mötesbranschen brukar man tala om rationella värden respektive emotionella värden. Rationella värden handlar om kostnadseffektivitet, närhet och lättillgänglighet. Gotland med sin natur, kultur och historia kan framför allt erbjuda emotionella värden.
- Väljer man Gotland har man mycket högre förväntningar vad gäller mat, kringarrangemang och atmosfär.
Den sociala biten i mötet har stor betydelse och kunderna avsätter tid i programmet för att uppleva ön.
Lokala producenter
Lokala leverantörer, framför allt på råvarusidan, kommer att känna av Wisby Strands närvaro. Gotländska livsmedel är eftertraktade och kunden förväntar sig att få det på sin tallrik.
Så den som vill sätta igång med sparrisodling har goda förutsättningar?
- Ja, men det är också viktigt att man kan garantera volymerna och det kan bli ett problem.
Dock kommer gästerna inte att få den lokala maten serverad på tallrikar formade av någon av öns alla keramiker. Och spriten från Träkumla Rom kommer inte serveras i glas blåsta i Visby. Det krävs porslin som klarar av ganska tuff behandling och som också ska kunna hanteras av personalen utan att ge förslitningsskador. Här finns det många hänsyn att ta och det finns en speciell marknad för det ändamålet.
I lokalerna ska det finnas en del Gad-möbler och byggnaden i sig innehåller en hel del material från diverse lokala företag, bland annat hyvlat kalkstensgolv från Slite. Även servrar och telefoni kommer från ett lokalt företag, BRS Intron.
Många miljoner
Under 2007 är ett 40-tal bokningar inplanerade på Wisby Strand. De planerade mötena beräknas totalt att omsätta drygt 120 miljoner kronor i nytt kapital på ön, exklusive moms och resor. Det mesta går till hotell, restauranger och handel.
- Mötena omsätter mycket men vi får relativt lite. Vår andel är i dagsläget drygt 16 miljoner kronor. Enligt Turismens Utredningsinstitut genererar varje mötesdeltagare cirka 2 500 kronor per dygn, berättar Niklas Sjöblom.
I siffrorna ovan är varken kommunikationsmedel eller moms inräknat.
- Vi måste överträffa kundens förväntningar.
Är ni nervösa?
- Anspänningen är rätt så stor just nu. Det vore väl konstigt annars. Det är ett stort uppdrag vi står inför och vi måste vara intrimmade.
Anläggningen testas genom provarrangemang. Ett sådant är den sista mars, då är det en försenad taklagsfest med alla som har haft koppling till byggprojektet. Innan invigningen i april ska ytterligare ett arrangemang hållas.
Är det något av de inbokade arrangemangen du tycker är extra spännande?
- Esrange från Kiruna som står som värdar för ett internationellt rymdmöte är lite speciellt. De ställer höga krav på allt från teknik till bemötande och kringarrangemang. Kul! Bland besökare från hela världen märks även deltagare från NASA. Mötet spänner över sju dagar.
Någon annan favorit?
- Det finns många, men ett möte som blev klart i dagarna är SFAM, Svensk Förening för Allmänmedicin. Det visar på att det inte är nödvändigt att ha ett universitetssjukhus på orten för att vara värd för medicinska möten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!