Nej, något kidnappningsdrama var det inte fråga om, snarare en kupp signerad mötets moderator Julia Bendelin.
– Julia vet att jag brinner för företagsklimatet och kan prata hur länge som helst om det. Hon blev inspirerad av att jag i förra veckan hade en halsinfektion och helt tappade min röst. Hon och många andra tyckte det var skönt, säger Michael Enlund och skrattar.
Mer dramatiskt var det förra året. När regiondirektör Peter Lindvall fick frågan hur det egentligen gick med satsningen att försöka bli Årets tillväxtkommun 2018, då slog han bildligt talat näven i bordet och sade:
”Jag är både besviken och bekymrad. Jag hade förväntat mig att vi hade tagit oss längre fram än vad vi gjort.”
Sedan vände han sig till Michael Enlund, dåvarande näringslivsstrateg, med orden:
”Ni har fram till midsommar i år att komma fram med en handlingsplan som kan presenteras på regionens koncernledningsmöte.”
Hur tufft var det att få höra regiondirektörens ord förra året, inför full församling?
– Peter Lindvall hade förankrat allt i förväg med mig så det var ingen överraskning. Syftet var att sätta fokus på företagsklimatet och mobilisera internt tillsammans med förvaltningarna med företagskontakter. Det blev mycket bra, menar Michael Enlund, så här ett år senare.
Vad säger du rent allmänt om relationen i dag mellan regionen och öns näringsliv?
– Region Gotland och näringslivsorganisationerna är inte överens i alla sakfrågor. Det kan vi nog inte vara, men jag tycker vi har en bra dialog.
Michael Enlund anställdes av regionen för ett och ett halvt år sedan, dessförinnan hade han jobbat i näringslivet.
– Jag inser vikten av närvaro och dialog och jag och många med mig försöker vara ute ”där det händer” så mycket som möjligt. Vi har en bra relation med det gotländska näringslivet, både med enskilda företagare och med näringslivsorganisationer, men vi kan ständigt bli ännu bättre, menar Michael Enlund.
Vad är det viktigaste som måste förbättras från och med nu?
– Vi är inte tillräckligt bra på att nå ut till företagen med vad vi dagligen gör och just nu jobbar vi med en helt ny plan för näringslivskommunikation. Framöver kommer vi även arbeta mer med sociala medier, säger Michael Enlund.
Frukostmötet i Restaurang Jodas stora sal var välbesökt. Inte en stol var ledig.
Mia Stuhre, Almedalsgeneralen, berättade om den senaste tidens turbulens med Nordiska motståndsrörelsens (NMR) tillstånd att få hyra offentlig mark under politikerveckan.
– Vi har fått några avhopp på grund av detta, bland annat från Feministisk initiativ. Men oavsett om NMR hade fått hyra mark eller inte så hade de kommit hit. Nu vet vi i alla fall var och när de ska tala och polisen har bra koll på dem, berättar Mia Stuhre.
Hon berättade även att hon personligen tror på ett nytt rekord i antal officiella programpunkter.
– Förra året kom vi upp i 3 794 och vi har vadslagning på kansliet om hur många det blir i år, men jag tror på över 4 000. Just nu är vi uppe i 3 300, säger Mia Stuhre.