Det hela började med en påse tobaksfrön som Joakim Widell hade fått av en kompis innan han flyttade till Gotland. Idag tillverkar han prisbelönade cigarrer som har provats av självaste kungen från hemmet i Stenkumla, och företaget fortsätter växa.
Joakim Widell är ursprungligen från Hallstahammar utanför Västerås.
– Jag började jobba på en av fabrikerna där och kände efter ett tag att här kan man inte stanna, berättar han.
Han började studera till programmerare och fick under utbildningen jobb på Stockholmsbörsen. I Stockholm träffade han en tjej från Klintehamn och flyttade så småningom till Gotland. Med några frön han hade fått av en vän testade han att odla tobak och märkte snabbt att han hade en fallenhet för det.
– Jag har odlat tobak i tolv år nu och laborerat med olika sorter, men det tog många år innan jag överhuvudtaget började rulla cigarrerna, säger Joakim Widell.
Med hjälp av en mentor i Honduras började han under ett helt decennium exprimentera och förädla bearbetningen från planta till färdig cigarr. Det är en lång process som innefattar att odla, skörda, torka och fermentera tobaksbladen, och välja rätt blad från rätt sorter för att få fram den exakta smaken som Joakim Widell önskar från cigarrerna.
– Odlingen är det lätta, det är det andra som tar tid att lära sig och få rätt. Tobaken som odlas nu blir inte till cigarrer förrän om tre år. Det är mycket som händer med den tills dess.
Han började sälja cigarrerna till Cigarrummet på Stureplan i Stockholm, och när han var där för att lansera sin produkt hade tidningen Cigar Journal bjudits in. I den prestigefulla tidningen fick Tektor betyget 88/100, i samma klass som kända kubanska cigarrer, berättar Joakim Widell. I dagsläget har han elva återförsäljare och efterfrågan på cigarrerna är stor.
– Jag hinner sälja alla cigarrer innan jag har hunnit odla det första fröet, säger Joakim Widell.
Tidigare odlade han tobaken hemma och hade omkring 1500 plantor, men nu tar han hjälp av en odlare i Bro som har fyllt ett helt växthus. Hemma i Stenkumla har han byggt upp en gårdsbutik i en container utanför huset där cigarrerna rullas och visas upp, där han också kan ta emot besökare.
– Det har ibland varit kö på garageuppfarten, framförallt på sommaren vill folk komma hit och se och köpa cigarrer. Jag försöker hålla det på en bra nivå, jag vill ju hinna göra annat under sommaren också, så jag brukar förbereda så det finns färdiga cigarrer då.
Joakim Widell berättar att det brukar komma en del grupper som svensexor, herrklubbar och hembygdsföreningar som vill se och lära sig hur cigarrerna tillverkas.
– Jag tycker det är sjukt kul att lära ut och få se en nybörjare rulla, och se dem göra samma misstag som jag gjorde i början, säger han.
En gång kom en grupp på tio personer som skulle visa sig vara väldigt speciell.
– Det var kungens barndomsvän som bokade in besöket, och såklart kom kungen också. Det var vädigt exklusivt, de var och åt middag, kom hit i några timmar och flög sedan hem. Jag sa till grannarna innan att "Bara så ni vet så kommer kungen idag" och de sa bara "Du är knäpp, Jocke". Under besöket fick kungen ett samtal så han gick ut på grusvägen för att prata ostört. Precis då skulle en granne köra förbi med sin traktor och skrek på honom att flytta sig, berättar Joakim Widell.
Han har själv hållit en låg profil.
–Det ger cigarren en mystik. Jag behöver inte skapa stressen, men har alltid cigarrer att sälja. Det innebär också att det måste vara en god cigarr, man kan inte skapa en hemlighet och så märker folk att den inte är bra. Man måste börja med en bra grundprodukt, annars är det inte hållbart, säger Joakim Widell.
Han berättar att det var därför han väntade flera år med att börja rulla cigarrerna. bara för att säkerställa kvaliteten.
– Man ska veta vad man får när man köper en Tektor.
Namnet Tektor kommer från Konrad Pettersson Lundqvist Tector, den sista personen som avrättades offentligt i Sverige. Platsen där han avrättades ligger i Stenkumla, där Joakim Widell bor.
– Jag flyttade hit 2006 och körde alltid förbi avrättningsplatsen på vägen till mitt jobb som programmerare. När jag börjat tillverka och få ihop en färdig produkt tyckte jag att Tektor var ett häftigt namn för en cigarr, speciellt som han själv stavade det, med K istället för C. Det är också en fin förankring till Stenkumla. Det kanske känns lite bestialiskt att ha hans ansikte på lådan, men av mina efterforskningar har jag lärt mig mer om honom och han var egentligen bara en småtjuv.
Joakim Widell berättar att han också har varit i kontakt med Tectors släkt för att säkerställa att namnet fick användas. Efter avrättningen bytte släkten namn och ville inte förknippas med honom, med för Joakim Widell har han en spännande historia.
Just nu tillverkar han 2500 cigarrer per år, men planerna är att utöka verksamheten. Tektorcigarren har även fått sällskap av två andra cigarrer, Sampo och Lojsta Hed.
– Jag tar ett nytt steg med Tektor och ombildar nu, och lämnar ifrån en del av företaget. Bland annat har jag anställt en ny person som ska rulla cigarrerna. Det kändes inte så jobbigt som jag trodde att det skulle, jag är fortfarande med och rullar själv, men nu får jag mer tid för andra företag som jag tycker är kul.