Stolthet på export i matutbyte för Hansan

”Var stolt över det närproducerade”. Det var det budskapet när Gotlandskrögaren Mikael Nypelius höll kurs för kockar i Estland i ett kulinariskt Hansa-utbyte.

Hansekockar. 14 kockar från sju hansestäder i Estland och Lettland var med på Mikael Nypelius kurs om lokal mat.

Hansekockar. 14 kockar från sju hansestäder i Estland och Lettland var med på Mikael Nypelius kurs om lokal mat.

Foto: Janis Rubulis

Närproducerat (ga)2016-11-22 11:00

Visby har gått in i ett treårigt turismutvecklingsprojekt med hansestäder i Estland och Lettland. Här ska det skapas nya reseanledningar med satsningar på cykling, vandring, historiska festivaler och lokalt producerad mat.

– Lokal mat har blivit en allt större sak i hela Europa, säger Inger Harlevi på Inspiration Gotland, som leder utbytesprojektet.

– Vi vet att mat är en viktig reseanledning. Se bara här i Sverige hur många restauranger som ligger bortom allfarvägarna och som lockar med sin lokala mat. Samma sak kan ske i Estland och Lettland. Dessutom har de en spännande tradition från mormors tid, som förtjänar att lyftas fram, säger Mikael Nypelius.

Som en del i projektet höll Mikael Nypelius kurs i Estland för 14 estniska och lettiska kockar förra veckan. Här berättade han om hur han själv jobbar med närodlat på pop up-restaurangen Nyplings Mat och vin på H10 i Visby. Krogen profilerar sig med att servera det som odlas på familjegården i Lokrume och andra lokala råvaror.

Estniska och lettiska krogar har ofta samma typ av råvaror, men är inte lika tydliga med att berätta vad de serverar.

–  En av kursdeltagarna jobbade på en familjerestaurang där mormor odlade grönsakerna, men det är inget de berättar om, säger Mikael Nypelius.

– Vi tycker att det är häftigt med ”farmorsrecept, men för dem har det lite armodsprägel. De vill ofta hellre bli duktiga på ett internationellt kök och göra tournedos, säger Inger Harlevi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om