Visby har gått in i ett treårigt turismutvecklingsprojekt med hansestäder i Estland och Lettland. Här ska det skapas nya reseanledningar med satsningar på cykling, vandring, historiska festivaler och lokalt producerad mat.
– Lokal mat har blivit en allt större sak i hela Europa, säger Inger Harlevi på Inspiration Gotland, som leder utbytesprojektet.
– Vi vet att mat är en viktig reseanledning. Se bara här i Sverige hur många restauranger som ligger bortom allfarvägarna och som lockar med sin lokala mat. Samma sak kan ske i Estland och Lettland. Dessutom har de en spännande tradition från mormors tid, som förtjänar att lyftas fram, säger Mikael Nypelius.
Som en del i projektet höll Mikael Nypelius kurs i Estland för 14 estniska och lettiska kockar förra veckan. Här berättade han om hur han själv jobbar med närodlat på pop up-restaurangen Nyplings Mat och vin på H10 i Visby. Krogen profilerar sig med att servera det som odlas på familjegården i Lokrume och andra lokala råvaror.
Estniska och lettiska krogar har ofta samma typ av råvaror, men är inte lika tydliga med att berätta vad de serverar.
– En av kursdeltagarna jobbade på en familjerestaurang där mormor odlade grönsakerna, men det är inget de berättar om, säger Mikael Nypelius.
– Vi tycker att det är häftigt med ”farmorsrecept, men för dem har det lite armodsprägel. De vill ofta hellre bli duktiga på ett internationellt kök och göra tournedos, säger Inger Harlevi.