Boende protesterar mot bilfritt Närsholmen

Länsstyrelsen föreslår att delar av Närsholmen stängs av för biltrafik mellan 1 maj och 31 augusti. Men förslaget får kritik i sociala medier.

Närsholmens fyrplats är ett populärt utflyktsmål. Över 16 000 fordon har kört ut på Närsholmen i år. Nu vill länsstyrelsen begränsa fordonstrafiken under högsäsong.

Närsholmens fyrplats är ett populärt utflyktsmål. Över 16 000 fordon har kört ut på Närsholmen i år. Nu vill länsstyrelsen begränsa fordonstrafiken under högsäsong.

Foto: Arkivbild/Peter Hallbom

Närsholmen2021-11-29 11:45

Länsstyrelsen har tagit fram ett förslag till ett nytt beslut och en ny skötselplan för Närsholmens naturreservat. Förslaget innehåller bland annat en ny regel: förbud mot motorfordon på delar av vägarna i reservatet under sommaren. Vägarna ska i så fall stängas av med bommar. Orsaken till förbudet är de skador i naturen som motorfordonen orsakar. Men i sociala medier tycker många att förbudet är ett dåligt förslag och flera intresseföreningar i När har startat en namninsamling för att stoppa det.

– Jag är emot att sätta upp bommar. Det ju några hundra meter att gå om man inte kan ta bilen och eftersom vi har gäster i alla åldrar och vill att alla ska kunna komma dit så vore det jätteolyckligt med en bomlösning, säger Martin Lindström som driver STF:s vandrarhem på Närsholmen. Han fortsätter:

– Sedan behöver vi som jobbar komma ut med lakanstvättar och annat som är tungt att bära. Det skulle säkert gå att lösa med en nyckel men det ska ju fungera för alla människor som kommer dit.

Martin Lindström är också emot förbudet av andra skäl än de som gäller verksamheten han driver. 

– Det är många äldre människor som har det som en gammal kär tradition att åka runt udden och sätta sig och ta en kopp kaffe. Då stänger man ju av den möjligheten för dem och det vore jättetråkigt.

Att ett nytt beslut med skötselplan för Närsholmen har tagits fram beror på att den nuvarande från 1986 behöver förnyas. Det har hänt mycket sedan dess, bland annat har trafiken med motorfordon ökat. Från 1 januari till november i år har drygt 16 000 fordon kört ut på Närsholmen. Många parkerar vid sidan av vägen vilket nöter bort det tunna jordlagret och skadar den mycket speciella floran i reservatet.

– Ett av syften med naturreservat är ju att man ska bevara biologisk mångfald och vårda och bevara värdefulla naturmiljöer. Det blir lite felaktigt om man har en massa bilar som står ute i terrängen, säger Hanna Vestman, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Ett annat syfte med reservatet är att värna det rörliga friluftslivet.

– Den ökade biltrafiken under högsäsong har upplevts som problematisk för de som cyklar och promenerar i området, säger Hanna Vestman.

Förslaget är ute på remiss till den 14 december och beslut väntas under våren.  

– Vi får ta till oss av de synpunkter som kommer in och det är bra att folk tycker till, säger Hanna Vestman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!