På Närsholmen trampar de mot samma mål

Fyra mil cykelled ligger redo att ta emot besökare. Med fokus på naturturism hoppas näringsidkare i När få nya inkomster. Satsningen ska lanseras internationellt.

Två hav flyter samman när blåelden blommar kraftigare än på många år. Karin Åström, Åsa Ekwall, Maria Wrigstad och Kickan Karlsson tror att cykelleder och fågelskådning kan förlänga säsongen i När.

Två hav flyter samman när blåelden blommar kraftigare än på många år. Karin Åström, Åsa Ekwall, Maria Wrigstad och Kickan Karlsson tror att cykelleder och fågelskådning kan förlänga säsongen i När.

Foto: Henrik Radhe

Närsholmen2020-06-27 11:33

Två hav flyter samman till ett mot en blå horisont när cyklarna rullar på den slingrande grusvägen till och från fyren på Närsholmen. Blåeldens blomning är intensivare än på länge, och lockar nästan lika mycket besökare som insekter.

– Vi ville ha ett annorlunda liv, och det fick vi. Här trivs vi som fisken i vattnet, säger Martin Lindström och berättar att han och hans fru Gry Svedberg för tre år sedan lämnade Stockholm och flyttade till Lau.

Den första juni öppnade paret vandrarhemmet STF Närsholmen fyr och logi. De hyr byggnaderna på tre år av Statens fastighetsverk och hoppas få del av den satsning på cykelleder, som nu står klar att ta emot besökare med inriktning på naturturism.

Det är Föreningen Närsholmen som inom projektet Baltic Wings öppnar två cykelleder, 28,8 kilometer och 12,6 kilometer långa, genom När och Lau.

– Syftet är att stärka landsbygden genom naturturism för att bredda säsongen, säger projektledare Karin Åström med kikaren runt halsen.

Förra året gjordes två studieresor med gotländska entreprenörer från hela ön till Öland.

– Där är packat med folk, även långt in på hösten, då de letar efter östliga rariteter i mållorna längs stränderna, säger Karin Åström och hoppas att cykellederna ska hjälpa till att dra fågelskådare även till Gotland och bredda säsongen.

– Det tycker boendeanläggningarna är helt magiskt, säger Kickan Karlsson som tillsammans med sin man Per driver Gangvide farm i När.

Gangvide och golfbanan, som drivs av När GK, erbjuder den här sommaren cyklar att hyra, paketerade med fågelböcker och kikare. Dessutom finns ytterligare en cykeluthyrare vid Närbodi, affären i När.

– Golfklubben är en del av det här vackra landskapet. Jag tror att potentialen är ganska stor att man kommer hit och blir helt betagen, och sedan skaffar sommarhus. Det betyder mycket för bygden, säger klubbchef Åsa Ekwall.

Betagna var precis vad Maria Wrigstad och hennes man Staffan blev när de första gången kom till de öppna landskapens vidder.

– Vi blev bofasta här 2006 och vi har inte ångrat oss, säger hon och berättar att Staffan var ambassadör under de år de bodde i Rom och att hon nu är ordförande i Föreningen Närsholmen.

Cykelleden går vidare en sträcka på några kilometer norrut längs havet. Betande kor och blommande vallmofält passeras, liksom flera skyltar som har kommit upp i föreningens regi. Halsbandsflugsnappare och hagarnas juveler orkidéerna omnämns, innan Karin Åström plötsligt spetsar öronen.

– Hör ni kornknarren, säger hon och pekar in bakom bodarna vid Gardbostrand.

Här passerar cykelleden ett smalt biflöde till Närsån, och en helt ny träbro som precis har blivit klar. Den gör att besökarna kan följa stranden och slippa cykla en lång omväg. Men Maria Wrigstads råd är att ändå inte ha bråttom, och att gärna stanna och se sig omkring och gynna de näringsidkare som finns längs leden. De är hårt prövade av coronapandemin, men den tror hon på sikt kan gynna När.

– Den är omvälvande för landsbygden, säger hon och får medhåll av Kickan Karlsson:

– Efter corona hoppas jag att urbaniseringen vänder, och att man har tränat på att jobba hemifrån. Då är utsikterna stora att man kan flytta ut från stan till landsbygden.

En längre turistsäsong och fler boende på landet är de långsiktiga målen när projektet Baltic Wings vid årsskiftet tar slut och drivs vidare av de lokala företagen.

Baltic Wings

Baltic Wings är ett treårigt samarbetsprojekt runt mellersta Östersjön för att utveckla hållbar naturturism med fokus på fågelskådning.

Syftet är att skapa inkomstmöjlighet för landsbygden, pågår från 2018 till och med år 2020.

Förutom Gotland ingår Stockholms skärgård, samt orter på Åland, i Lettland och Estland.

På Gotland drivs projektet av Föreningen Närsholmen, som fått 3,4 miljoner kronor i EU-medel och statliga pengar via Region Gotland. Cykellederna är en del av Östkustledens 73 kilometer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!