Vindkraftverket som brann på Näsudden ägs av Näsvind AB, där Orrön energy är majoritetsägare. Övriga ägare är bland annat lokalbor i Näs.
Jonas Dahlström berättar att man från Orrön energys sida i första hand arbetar tillsammans med räddningstjänsten och andra myndigheter.
– Nummer ett är att jobba tillsammans för att säkerställa att ingen hamnar i fara eller att elden sprids. I nästa steg ska vi försöka ta reda på vad som orsakat branden och i ett ännu längre perspektiv handlar det om att se vad vi kan göra för att laga det, säger Jonas Dahlström.
Representanter från Örrön energy och andra vindkraftsbolag var snabbt på plats på Näsudden efter larmet om branden. Att vindkraftverk brinner är ovanligt, uppger Jonas Dahlström.
– Det finns omkring 4 000 vindkraftverk i Sverige. Bränder förekommer men det är ovanligt. Det har hänt en gång tidigare på Gotland som jag känner till.
Vindkraftverket som brann var av en något äldre modell.
– Det finns mycket vindkraft på Näsudden. Just det här är en del i en park av lite äldre maskiner, där Näsvind AB äger tio stycken.
Hur länge håller ett vindkraftverk?
– I runt 25 till 30 år. Det som brann är omkring 20 år, så det hade några år kvar.
Vad som orsakat branden är för tidigt för att säga, det behöver utredas framåt.
– Vädret har ju varit lite knepigt och det har varit gott om blixtnedslag. Det är verkligen bara en teori, men det kan bero på sådana externa faktorer. Det kan också vara interna faktorer – risken att det är något elektriskt är inte försumbar, säger Jonas Dahlström.
Vindkraftverken är försäkrade och branden kommer så småningom att bli ett försäkringsärende.
– Då kommer orsaken att utredas där med, för att ta reda på vad som hänt.
Branden kommer att anmälas till tillsynsmyndigheter och vilken eventuell sanering som krävs efteråt ska även utredas.