Dags för årets vinskörd på Sudret

Imorgon startar skörden av vindruvor på Gute vingård i Näs. Den som vill är välkommen att hjälpa till.

Imorgon startar vinskörden bland vinstockarna i Näs. Runt 10 ton druvor ska skördas för hand och alla som vill är välkomna att vara med.

Imorgon startar vinskörden bland vinstockarna i Näs. Runt 10 ton druvor ska skördas för hand och alla som vill är välkomna att vara med.

Foto: Emil Karlsson

Näs2019-10-10 10:09

Varma kläder, matsäck och gärna en sekatör. Det är vad man ska ta med sig om man vill hjälpa till med att skörda vindruvor på Gute vingård i Näs. Imorgon drar skördearbetet igång och när helgen är slut ska runt tio ton vindruvor ha hamnat i magasinet i Hablingbo där de ska förvandlas till vin.

– Vi börjar med de gröna druvorna för de är mest mogna. Sedan kommer turen till de blå, säger Kim Rosenquist som sköter vinodlingen i Näs.

Det blåser snålt från havet när Kim Rosenquist visar runt bland vinstockarna på odlingen. Men det är just närheten till havet som gör platsen lämplig för odling av druvor. Det kalla vattnet gör att vårens knoppning fördröjs och risken för frostskador minskar. På hösten ger havet värme som hjälper druvorna att mogna. En annan viktig faktor är vår närmaste stjärna – solen.

– Det är många soltimmar här på Gotland. Mognadsgraden på druvorna ökar om det är varmt, säger Kim Rosenquist, som tycker sig ha märkt att klimatet ändrat sig lite de senaste åren:

– Jag tycker att plantorna har vaknat litet tidigare på våren de senaste åren och att det är mer torka på sommaren.

Förra årets extrema torka har inte påverkat vinodlingen mer än marginellt, ett fåtal plantor dog och några hade det tufft. Men vinplantornas rötter går väldigt djupt, de kan bli 80 meter långa, och lite motstånd är bara bra enligt Kim Rosenquist.

– Vi vill att de ska kämpa, det ger bäst kvalitet.

De senaste 10-15 åren har antalet vinodlare i Sverige ökat rejält. De flesta av dem finns i södra Sverige. Här på Gotland har Gute vingård hittills varit ensamma om att odla druvor och producera vin men förra året startade ytterligare en odling på ön, i Hamra, och Kim Rosenquist tror att det här bara är början för Sverige som ett vinland.

– Det exploderar nu och det kommer att öka här också. Vi hoppas kunna samarbeta med dem i Hamra, säger han.

På Gute Vingård finns idag drygt 10 000 vinplantor som ger 4 - 5 000 liter rosé- och vitvin per år. Allt vin som produceras säljs och även om det inte är någon guldgruva så går verksamheten bra, berättar Kim Rosenquist. Förhoppningen nu är att öka produktionen och nästa år ska 7 000 nya plantor sättas. Men ska det bli riktig snurr på företaget så måste det få sälja sina viner till andra än bara Systembolagen på ön och restauranger.

– En dröm vore att få ha gårdsförsäljning. Då skulle vi kunna laborera mer med olika viner också, säger Kim Rosenquist. 

Stora flockar av starar har börjat ge sig på de mogna vindruvorna.
Stora flockar av starar har börjat ge sig på de mogna vindruvorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!