Visar unika bin på Näsudden

Bidöden försvagar världens ekosystem. Ekologin måste bli starkare än ekonomin. En hållbar utveckling är inte att maximera honungsproduktionen, som Jordbruksverket vill. Detta säger Sveriges biodynamiska yrkesodlare. På Näsudden finns en unik forskningsansats.

Täckta yngel. Biodynamiska biodlare tillåter inte galler som de moderna biodlarna. Drottningen får lägga sina ägg vart hon vill.

Täckta yngel. Biodynamiska biodlare tillåter inte galler som de moderna biodlarna. Drottningen får lägga sina ägg vart hon vill.

Foto: Kenny Bengtsson

Näs2010-08-02 04:00
I en rapport från jordbruksverket som släpptes förra veckan slås det fast att 90 procent av alla svenska bin är smittade av varroarparasiten.
Bidöden är problematisk världen över och ingen vet vad man ska göra åt hotet. Utan bin skulle ekosystem och frukt- och bärodlingen kollapsa.

Unikt
Men på Näsudden finns det ett bisamhälle som kan visa på en lösning. Försöket av Varroarbekämpning genomförs av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och valet av platsen föll på Gotland. Av 150 bisamhällen har nio överlevt efter tio år på den isolerade platsen, som är granne med vindkraftverken.
- Om bin får leva fritt kan de hantera parasiten. Bisamhället ute på Näsudden ett bevis för. Detta är ett unikt ställe i världen. Jag förstår inte varför ingen upprepar detta experiment i andra länder. Här handlar det om mindre honung och mindre pengar. Men hälsosammare bin och en hållbar utveckling säger tyske Gunther Friedman, internationell expert på biodling.

Hotet
En global ekonomisk förlust alltså. Men, enligt Biodynamiska yrkesodlarna, är det viktigaste att hitta en form som kan stärka bisamhället. Gör man inget åt kvalsterspridningen dör bisamhällen inom två och tre år.
- De konventionella biodlarna har sådan problem och stora frågor. De är chockade över det tillstånd som bina är i, säger Peter Schneider, den första professionella biodynamiska biodlare i Sverige-
Varroarkvalstret kom till Europa på 70-talet och till Gotland 1987.
- Bina har funnits i 40 miljoner år och vi håller på att ha ihjäl de på 100 år, säger Lasse Hellander, verksamhetsansvarige för Biodynamiska yrkesodlarna och biodynamiska föreningen.
I Kina pollinerar kvinnor frukter för att det inte finns tillräckligt med bin. I dag finns det en opinion att bara asiatiska bin är resistenta. Försöket på Näsudden bevisar att den globala opinion har fel.
- Att 10 procent av dessa vildbin överlevt med kvalstret är fantastiskt, säger den internationella rådgivaren.
- Naturen har haft sin gång här på Näsudden. Det är märkvärdigt hur det naturliga urvalet av överlevande bin har skett, säger Åke Lyberg som tillsammans med SLU driver försöket med Varroakämping på Gotland.

Export
Här går drottningens döttrar på export ut i världen bland annat till Schweiz och Usa.
De bydynamiska yrkesodlarna är kritiska till jordbruksverkets strategi att maximera honungsproduktionen. Det är viktigt att låta bina behålla en del av sin honung så att de kan bli motståndskraftiga och till exempel klara en bister vinter.
Lasse Hellander är inte glad över den bild som Svt har målat upp. Det handlar inte bara om den kalla vintern.
- En extrem vinter plus ett svagt bisamhälle ger upphov till bidöden. Kombinationen mellan ekologi och ekonomi måste balanser. I dag är ekonomin starkare. En hållbar utveckling kan endast ske om bina lever ute i frivilt. Och på egen hand utveckla mekanismer och metoder som gör att de kan leva med kvalstret, säger Lasse Hellander.
Det är inte så komplicerat alltså.
- Det är det som vi behöver övertyga vetenskapen om. Gotland visar att det är enkelt. Detta är anmärkningsvärda och spännande resultat. Försöket visar att bina kan leva utan kemikalier och biodlare, säger Gunther Friedman slutligen.
Varroa är ett släkte kvalster. Kvalstret parasiterar på bin från larvstadiet tills biet dör.
Kvalstret är 1,7 mm brett och 1,3 mm långt.
Biodynamiskt jordbruk sker utan kemiska bekämpningsmedel och utgår från kretsloppstänkande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om