Naturvårdsverkets arbete med att göra nationalpark kring Bästeträsk är tänkt att inledas först efter sommaren. Myndigheten har sedan tidigare förvärvat mark i området.
För Helagotland.se poängterade dock Gisela Norberg, handläggare vid Naturvårdsverket, att de svåraste förhandlingarna ännu återstår.
– De mest skyddsvärda markerna ägs i vissa fall av kalkbolagen i området. Så vi kommer att få förhandla med dem, sade hon under måndagen.
Och redan nu har en av markägarna förklarat att de inte ämnar göra sig av med sin del – nämligen Nordkalk, som äger totalt 832 hektar i området.
LÄS OCKSÅ: BESKEDET: Avslag för kalkbrott i Ojnareskogen
– Så länge vi har en pågående process kommer vi inte att vilja sälja. Att göra det skulle vara som att dra undan mattan på oss själva, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk.
Den pågående process hon hänvisar till är den om bolagets kalkbrytningsplaner i området. Domen i Mark- och miljööverdomstolen – ett nej till stenbrytning– fastslogs av Högsta domstolen i april.
– Vi är missnöjda med hur processen gått till, säger Eva Feldt.
Är det här ett sätt att ge igen för det?
– Det handlar inte om något sådant från vår sida.
LÄS OCKSÅ: DOMEN: Nej till kalkbrytning i Ojnareskogen
Enligt Eva Feldt är bolagets förhoppning för framtiden att bedriva kalkverksamhet vid Bästeträsk.
– Vi utvärderar hur vi ska gå vidare i frågan, om vi ska ta ärendet vidare till Europadomstolen eller inte.
När vet ni det?
– Vi kan nog ha ett beslut någon gång efter sommarsemestrarna.
Om det inte blir stenbrytning – finns det anledning att omvärdera ert beslut kring försäljning då?
– Då kanske vi vill använda marken till något annat. Men det är för tidigt att säga, vi har inte tagit ställning till det ännu.
I en nationalpark ska staten äga marken.
– Vi kommer gå vidare med att bilda en nationalpark så länge det inte blir ett kalkbrott. Går det inte kan vi säkert hitta någon annan lösning, förklarar Gisela Norberg, handläggare vid Naturvårdsverket.
Hur kan en sådan lösning se ut?
– Vi kan tvångsinlösa marken (så kallad expropriation, där ägaren tvingas överlåta äganderätten till en annan part – mot en ekonomisk ersättning, reds. anm.). Det är en möjlighet, men inget vi tagit ställning till än, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Kalkbolag tittar längre söderut
Enligt Gisela Norberg har Naturvårdsverket än så länge inte varit i kontakt med Nordkalk om att köpa marken.
– Vi har inte pratat med dem, varken om en förhandling eller inlett dialog. Man kanske kan närma sig varann när man gjort det.
Är du förvånad över att de inte vill sälja?
– Vi var lite inställda på ett sånt besked, det har inte kommit som någon överraskning för oss.
Totalt äger staten i dag runt 3 600 hektar av en total areal på 10 900 hektar. Majoriteten av marken ägs av privatpersoner.
Gisela Norberg menar att en lösning kan vara att bilda nationalpark av nuvarande mark.
– Arealerna är inte det viktigaste. Det är helheten, nationalparken ska täcka in viktiga naturvärden. Sen är det möjligt att utvidga befintlig nationalpark.
Projektet med nationalparken vid Bästeträsk, som är ett samarbete mellan Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen på Gotland, Naturvårdsverket och Region Gotland, planeras ta upp till sju år att färdigställa.
HÄR KAN DU LÄSA MER OM PLANERNA PÅ NATIONALPARKEN (EXTERN LÄNK).