Tillsynsman välkomnar skötselplan för Sandön

Skötselplanen för Gotska sandön är klar. Tillsynsman Örjan Siik välkomnar tydliga regler – och befarar ingen massturism.

Sandön-tillsynsmän

Sandön-tillsynsmän

Foto: Rolf Jönsson

Nationalparker (GT)2018-05-25 11:00

Nationalparken Gotska Sandöns skötselplan var från 1990. Ett av flera mål med den nya plan som Naturvårdsverket publicerade på sin hemsida igår, har varit att göra ön mer tillgänglig.

Den öppnar också för naturvårdande insatser som tidigare inte varit tillåtna, till exempel bekämpning av invasiva arter som vresros och naturvårdsbränningar.

– Äntligen! Vi har väntat på den nya skötselplanen, kommenterar Örjan Siik, som är en av länsstyrelsens tillsynsmän på Gotska Sandön.

– Den ger oss tydligare anvisningar för sådant som motorfordon och sophantering.

Alla som arbetar med tillsynen har utbildats inom naturvårdsbränning. De första insatserna planeras till hösten.

– Det handlar om att bränna ljung, ris och humuslager i gammal skog, för att gynna både växter och djur som kräver naturliga bränder.

Skötselplanen tillåter numera även siktröjningar för att återskapa vissa kulturhistoriskt intressanta platser på Sandön.

Örjan Siik är inte, som några föreningar i remissen, orolig för att ön ska invaderas av turister.

– Platser ombord på turbåten och antal bäddar i stugorna ger en naturlig begränsning, säger han och tillägger:

– De nya tältplatserna är tänkta för vandrare som vill ta flera dagar på sig och ökar inte i sig besöksantalet.

En synpunkt från ornitologer har beaktats från remissen. Vandringsleden flyttas en bit för att inte störa silltruts-kolonin.

Tallskog och sand

Nationalparken Gotska Sandön omfattar 3 676 hektar land och 788 hektar vatten. Drygt 80 procent av landarealen utgörs av tallskog. Ön steg upp ur havet för cirka 7 000 år sedan och den är stadd i ständig förändring. Det översta marklagret består av flygsand. Sandbankarna, sanddynerna och sandstränderna är karaktäristiska.

Källa: Skötselplan 2018

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om