Huruvida Sverige ska ansluta sig till försvarsalliansen Nato eller inte, är en sådan fråga som seglat upp på sistone, inte minst efter USA:s medverkan i den stora militärövningen Aurora på Gotland förra året.
Något beslut om en eventuell folkomröstning om Nato finns inte i dagsläget. Men måndagens panelsamtal, anordnat av Studieförbundet Bilda och Almedalsbiblioteket, var välbesökt med uppemot etthundra personer i publiken.
Den sexhövdade panelen bestod av fyra gotländska politiker som argumenterade för sin ståndpunkt till Natomedlemskap. Jesper Skalberg Karlsson (M) och Sara Lidqvist (KD) representerade ja-sidan med en positiv inställning till ett medlemskap, på den andra sidan satt Isabel Enström (MP) och Filip Reinhag (S). Resterande debattörer var Nato-motståndaren Sten Sandberg samt före detta översten Joakim Martell, numera konsult, som flankerade varsin sida av lägren.
– Nato har gått från att ha en balansfunktion till att ta ställning i konflikter. I dag fungerar man som Usa:s spjutspets i väpnade konflikter, sa Sten Sandberg och rullade ut en lista, längre än han själv, på sådana exempel.
– Du blandar ihop USA med Nato som inte är någon nation, sa Joakim Martell som grundade sina argument i den erfarenhet han har från Försvarsmakten:
– Jag har sett hur det påverkar samverkan med andra länder, som våra närmaste grannländer, på grund av att vi inte är med i Nato.
Kvällen bjöd trots allt på en hel del konsensus. När de opolitiska debattörerna stod för övertygelse och orubbliga argument, var de gotländska politikerna i varierande grad mer öppna för eftertanke och överväganden. Filip Reinhag var enig med övriga debattörer om ett reellt hot mot Sverige, men han var tidigt inne på termer som propaganda och desinformation som mer problematiska inom den närmsta framtiden.
– Med tanke på att det är valår så är det – i alla fall just nu – ett större hot än risken för militär ockupation från andra länder.
Sara Lidqvist visade också hon på en viss eftertänksamhet, och att det sällan finns några säkra svar när det kommer till Nato-frågan.
– Jag tycker att vi ska gå med när våra grannkländer har gjort det. Även om jag inte är insatt i alla delar av frågan så litar jag på partikamrater som är det.