”Man vågar säga mycket mer på nätet”

Anton Lekander tycker att det är bra att han och hans skolkompisar ska få lära sig hur man undviker problem på nätet. Där är tonläget ofta skarpare än i verkliga livet: ”Man vågar säga mycket mer på nätet”, förklarar Anton.

Skolkuratorn Maria Törnqvist drar snart igång en utbildning om hur man bör bete sig på nätet.

Skolkuratorn Maria Törnqvist drar snart igång en utbildning om hur man bör bete sig på nätet.

Foto: Henrik Radhe

NÄTPRAT (GA)2016-09-30 06:00

Anton Lekander går i nian på Romaskolan och vi träffar honom tillsammans med Filippa Cramnell från 8a och Mira Johansson Ingmansson från 7b för att prata nätprat. De är experter i ämnet, i likhet med nästan alla sina jämnåriga. De träffar sina kompisar lika mycket på nätet som i verkligheten.

På många sätt är umgänget detsamma vare sig man ses eller skriver på nätet. Diskussionen fortsätter bara i ett annat forum. Men det finns också skillnader, det märker Mira, Anton och Filippa tydligt. Det är lättare att det går snett. En feltolkad emoji kan få ödesdigra följder, ett förfluget ord eller ett otydligt skämt likaså. Och med lite inblandning av ilska kan det bli värre än så.

Anton och Filippa är nära vänner och bråkar sällan när de träffas, men på nätet blir det ofta tjafs mellan dem.

– I verkligheten kan man påbörja en mening och ändra sig, men på nätet skickar man iväg det och sedan är det kört, säger Filippa Cramnell.

– Man ska tänka innan man skriver, men är man sur kan det gå väldigt fort, säger Anton Lekander.

Vissa forum är stökigare än andra.

– ”Ask” är värst. Där kan man ställa frågor till varandra anonymt och just nu skickas det runt massor av länkar med påståenden som att någon exempelvis är bög och så fyller andra på med hatkommentarer, berättar Mira.

Ibland kan det spåra ur ordentligt. En av ungdomarna som vi talar med berättar om hur hen tillägnades en egen hatsida på nätet på mellanstadiet. Föräldrar kopplades in, sidan försvann och saken är utagerad i dag, men det var hemskt när det hände.

– Det är värre om man gör något sådant på nätet. Alla kan ju se det, säger hen.

Borde vuxna ha mer insyn i vad ni gör på nätet?

– Neeej, svarar Mira, Filippa och Anton i en mun. Men Filippa ändrar sig efter en stund och tillägger:

– Det skulle kanske vara bra. Mina föräldrar har Instagram och många gånger har de sagt till mig att ta bort olämpliga bilder. Och om något allvarligt händer är det svårt för en 14-åring att stötta en annan 14-åring. Så det är nog bra att ha med någon som kanske är lite mer smart.

Men det är också en balansgång. Mira, Anton och Filippa tycker också att det är viktigt att vuxna inte förstorar saker som händer omkring ungdomarna på nätet. Nätet är nätet. Här kan en konflikt ha blåst över lika snabbt som den har seglat upp.

– Ibland gör vuxna stora saker av sådant som inte är någonting, säger Anton Lekander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om