Planerad skogsbrand minskar faran på ön

På Gotska Sandön kan skogsbränder lätt sprida sig, då växtligheten där snabbt sprider elden. Länsstyrelsen överväger att använda naturvårdsbränning för att minska riskerna.

Förebyggande. Med planerad bränning kan skadorna vid en naturlig skogsbrand minskas.

Förebyggande. Med planerad bränning kan skadorna vid en naturlig skogsbrand minskas.

Foto: Rolf Jönsson

Natur (GA)2017-08-03 08:13

Naturvårdsbränning innebär att anlägga en planerad skogsbrand i ett avgränsat område. Ett primärt syfte är att gynna och bibehålla höga naturvärden. För Gotska Sandöns utsatta läge kan det även vara ett förebyggande arbete, för att undvika att en naturlig brand utgör en fara för människor som vistas på ön.

När en ny skötselplan för Gotska Sandön nu utarbetas, är naturvårdsbränning en viktig punkt.

– Vi arbetar tillsammans med Naturvårdsverket för att göra en ny skötselplan. Gotska Sandön har brunnit med jämna mellanrum och man har undersökt bränsleförutsättningarna, exempelvis hur ljungmattan beter sig när den brinner, säger Anna-Lena Fritz, enhetschef för Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

En växande skogsbrand kan vara farlig för byggnader och människor på ön, dels för att räddningstjänsten inte kan vara på plats direkt, och dels för att markväxtligheten är mycket lättantändlig.

– Det är väldigt eldfängt på Gotska Sandön, ska eldning genomföras måste det ske under väldigt kontrollerade former. Viktigt är också att säkra de värden som utgörs av fyrbyn och skapa brandgator vid en skogsbrand, säger Anna-Lena Fritz.

För att en bränning ska genomföras måste Naturvårdsverket ge sitt godkännande.

– Det finns ingen tidsplan, men just brandfrågan har varit uppe för diskussion under flera år och är viktig.

Annie Johansson är skogsbrandsspecialist och har nu gjort en brandutredning på Gotska Sandön.

– Jag har gjort en konsekvensanalys av skogsbrand och naturvårdsbränning, vilka riskerna är vid en skogsbrand och hur man kan minska konsekvenserna. På Gotska Sandön finns växter, mossar och trädrötter som kan göra att en skogsbrand får mer bränsle och blir mer intensiv.

En planerad bränning gör att en del av växtligheten försvinner, och minskar på så sätt det befintliga bränslet så att en naturlig skogsbrand kan hindras från att sprida sig.

– Naturvårdsbränning gynnar också växtligheten. Skog utvecklas över tid av brandpåverkan, vissa insektsarter och växter är beroende av att bränder uppstår med jämna mellanrum. Jag har även gjort en riskanalys i kontakt med Räddningstjänsten i Visby, om riskerna för människor på Gotska Sandön om det blir skogsbrand. Det ska vara säkert att vistas där, säger Annie Johansson.

Naturvårdsbränning

Naturvårdsbränningar i skyddad natur som nationalparker och naturreservat utförs av Naturvårdsverket.

Skogsbränder har varit ett naturligt inslag i naturen och många arter är anpassade till brand.

För 150 år sedan brann cirka 1 procent av Sveriges skog, idag endast 0,016 procent av säkerhetsåtgärder och ekonomiska skäl.

När det brinner för sällan får arter som är beroende av brand och brända träd svårt att överleva.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om