"Vi tar ingen hänsyn till verksamheten"

Länsstyrelsens förslag om nya och utökade Natura 2000-områden ligger nu på Naturvårdsverkets bord. Men någon särskild hänsyn till marknäringen kommer inte att tas.

Foto:

Natura 2000-bråket2015-03-24 14:00

Många markägare känner sig överkörda av länsstyrelsens sätt att hantera förslaget om Natura 2000-områden på Gotland. Men Naturvårdsverket anser att länsstyrelsen har skött sin uppgift att markägarförankra förslaget.

– Länsstyrelsen ska informera markägarna om planerna och därefter ge markägarna fyra veckor att yttra sig om förslaget. I det här fallet har man givit markägarna sex veckor, så utifrån det har man ju gjort sin del, säger Stefan Henriksson på Naturvårdsverket.

Efter att länsstyrelsen lämnade in sitt förslag om Natura 2000-områden förra veckan kommer man nu Naturvårdsverket att granska förslaget.

– I vår granskning ingår att kontrollera alla uppgifter som kommer in från länsstyrelsen, att de är kompletta, rätt skötta och att man gjort en markägarförankring, säger Stefan Henriksson.

Hur lång tid det kommer att ta innan ett beslut är fattat vet man inte.

– Vi har ingen tidsplan. Det får ta den tid det tar men vi jobbar så fort som möjligt. När vi är klara kommer vi att meddela vårt beslut, men sedan ska det beslutas i riksdagen, säger Stefan Henriksson.

Eftersom man går strikt på vetenskapen tar man ingen hänsyn till eventuell verksamhet som bedrivs på marken.

– Besluten baseras på om det vetenskapligt är rätt områden eller inte därför går det inte att ta någon särskild hänsyn till andra intressen, säger Stefan Henriksson.

Natura 2000 är ett samarbete inom EU där målet är att skydda utrotningshotade arter och livsmiljöer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om