På fredagen kom besked om att Naturvårdsverket väljer att föreslå två nya och två utökade Natura 2000-områden på Gotland för regeringen. Här är de föreslagna områdena:
• Hejnum hällar (nytt område, 1000 ha)
• Bälsalvret (nytt område, 285 ha)
• Bojsvätar (utökning på 114 ha)
• Hejnum kallgate (utökning på 85 ha)
Däremot väljer Naturvårdsverket att säga nej till två områden som fanns med i Länsstyrelsens Gotlands underlag, nämligen en utökning av Natura 2000-området vid Filehajdar samt ett nytt område vid Forsvidar.
Länsstyrelsens förslag gällande de aktuella områdena har väckt stort motstånd från markägarna, där bland andra Cementa varit kritiska till att området vid Filehajdar skulle utökas då de ansett att det sätter stopp för planerna på kalkbrytning.
När bolaget på fredagen nåddes av beskedet att Naturvårdsverket säger nej till att utöka Natura 2000-området vid Filehajdar var reaktionerna blandade.
– Att Naturvårdsverket väljer att peka ut de närliggande områdena söderut får allvarliga konsekvenser. En Natura 2000-klassning här skulle kraftigt försvåra Cementas möjlighet att få förnyat täkttillstånd efter 2021, då täktverksamheten troligtvis påverkar vattenföringen till dessa områden, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa, i ett pressmeddelande.
Man säger sig dock vara positiva till att man inte pekar ut filehajdar, då merparten av kalkstenen ligger där.
LÄS MER: Länsstyrelsen körs över om Natura 2000-områden
På Länsstyrelsen Gotland, vars förslag Naturvårdsverket alltså delvis sätter stopp för, tar man inte alltför allvarligt på beskedet.
– Det finns ingen prestige i det här från vår sida. Vi har utfört vårt uppdrag utifrån de riktlinjer och direktiv som funnits, så vi känner oss inte överkörda. Jag tror att Naturvårdsverket uppfattar att vi gjort ett korrekt jobb, säger Magnus Martinsson på Naturvårdsenheten.
Naturvårdsverket säger att de två områden där man säger nej inte har så stor betydelse att de är oersättliga för nätverket Natura 2000. Vad säger du om den motiveringen?
– Det är ju jättesvårt för oss att bedöma. De anser att det räcker med de områden som de föreslår, och de har ju en överblick som vi saknar naturligtvis. Vi är två olika myndigheter, med två olika roller och ansvar.
– Vi kan ju det gotländska naturen bäst, och vi ser det från det från en gotländsk horisont, medan Naturvårdsverket som har en mer övergripande horisont.