Under en oberoende inventering av Bästeträskområdet för föreningarna ”Urbergsgruppen” och ”Bevara Ojnareskogen” siktade fladdermusexperten Espen Jensen sju olika fladdermusarter – varav två rödlistade och skyddade av EU:s art- och habitatdirektiv.
– Barbastell hade jag två förbiflygande exemplar av på två olika ställen och när det gäller fransfladdermus hade vi den på tre olika, berättar han för P4 Gotland.
De arter som finns upptagna i art- och habitatdirektivet betraktas som skyddsvärda i ett europeiskt perspektiv och delas in i tre olika kategorier. Fransfladdermusen tillhör arter vars livsmiljö ska skyddas i särskilda bevarandeområden för att ingå i Natura 2000-nätverket, precis som barbastellen – som även hör till arter som kräver strikt skydd genom exempelvis fridlysning.
– Det är jätteroligt att de här fladdermössen har hittats och det förstärker vår tidigare bedömning om att det utpekade området är oerhört artrikt och skyddsvärt. De här arterna är bra information i förstudien till det kommande nationalparksarbetet och visar på att det kanske behövs extra inventeringar. Nu ska vi fundera på hur vi ska komplettera de nya fladdermössen till den befintliga artlistan för området. Naturvårdsverket beslutar när vi kan komplettera listan och regeringen beslutar om att arterna har tillkommit, så det är en liten process där, berättar Anna- Lena Fritz, chef för Naturvårdsenheten på länsstyrelsen.
Tidigare konstaterades att arter med den här typen av skyddsbehov inte förekom på Nordkalks fastigheter i Bästeträskområdet, där stenbrytning planeras framöver. Espen Jensen hittade inte heller fladdermöss på fastigheten, men däremot vid det planerade transportbandet till Storugns.
– Ytan som barbastellerna siktades på är redan Natura 2000-område och jag läste i rapporten att observatören hävdade att eventuell stenbrytning i området kan få negativa konsekvenser för arten, men det vill jag inte uttala mig om för det måste man undersöka närmare innan man kan spekulera i. Men oavsett om fladdermössen finns införda på artlistan än eller ej så gäller skyddet av dem om exploatering av området skulle hota dess förekomst. Jag vet att det var ett ställe på Västkusten som skulle muddras, men domstolen stoppade exploateringen där då det rapporterades fynd av barbastell i området – trots att arten inte fanns införd på listan ännu, säger Anna- Lena Fritz.