Karin prisades för sin kamp mot almsjukan

Karin Wågström, från Fleringe, har fått Artdatabankens naturvårdspris för sitt långvariga arbete mot almsjukan. Kampen har gjort att Gotland har lyckats behålla 90 procent av sitt almbestånd.

Almsjukan är en allvarlig svampsjukdom som sprids med almsplintborren eller via rötterna. Sjukdomen kan ta död på en alm inom några veckor.

Almsjukan är en allvarlig svampsjukdom som sprids med almsplintborren eller via rötterna. Sjukdomen kan ta död på en alm inom några veckor.

Foto: Krister Nordin

naturvård (GA)2019-04-12 11:00

Under onsdagen fick Karin Wågström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen Gotland, ta emot naturvårdspriset på den nationella Flora- och faunavårdskonferensen i Uppsala.

– Det känns väldigt oväntat. Det är klart att det är roligt, framförallt för att det ger uppmärksamhet till problemen med almsjukan, säger prisvinnaren.

Almsjukan upptäcktes på Gotland för femton år sedan. De första träden som drabbades stod i Vallstena och genast förstod Karin Wågström och hennes kollegor att något måste göras, eftersom de hade sett hur almbestånd på fastlandet drabbats.

– Vi vet vilka stora värden som är kopplade till våra lövmarker, säger hon.

Efter det har Karin Wågström aktivt sökt pengar, bland annat från EU, för att kunna bekämpa almsjukan. Arbetet på Gotland har gjort att 90 procent av beståndet finns kvar, vilket kan jämföras med Öland där bara tio procent av almarna finns kvar.

Men vad som sker med almsjukebekämpningen framöver är oklart, enligt Karin Wågström. Vid årsskiftet tog EU-projektet slut och nu pågår bekämpning fram till sommaren, samt en ny inventering. Därefter vet Skogsstyrelsen på Gotland inte vilka pengar som finns.

Frågan är angelägen. Enligt Karin Wågström skulle ett uppehåll göra att almsjukan snabbt får fäste igen, vilket får stora konsekvenser.

– Att förlora lövträd går inte obemärkt förbi om man vill bevara biologisk mångfald. Folk ser också skönhetsvärde i det och får den fantastiska upplevelsen av träden och lövskogen. Det här handlar om kultur-, natur- och sociala värden, avslutar Karin Wågström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!