Nationalparken hotas av försening

Minskade anslag till skyddad natur kan försena arbetet med att bilda ­nationalparken Bästeträsk, trots att berörda myndigheter anser att ­projektet är viktigt.

Kring Bästeträsk växer gammal barrskog. De skapar förutsättningar för sällsynta skogslevande växter och djur.

Kring Bästeträsk växer gammal barrskog. De skapar förutsättningar för sällsynta skogslevande växter och djur.

Foto: Naturvårdsverket

Naturvård (GA)2019-02-09 12:00

Tre av fyra myndigheter är positiva till att bilda nationalparken Bästeträsk. Den fjärde, Region Gotland, har begärt extra betänketid.

– Vi kommer att ta upp frågan i regionstyrelsen den 28 februari. I grunden är jag positiv, men regionen vill ändå vänta tills de rättsliga processerna är helt klara. Både Nordkalk och SMA har överklagat till Högsta domstolen, säger regionrådet Eva Nypelius (C) som hoppas att domstolens beslut kommer under våren.

Brist på pengar riskerar att försena arbetet. Budgeten som riksdagen beslutade om i december halverade Naturvårdsverkets anslag till skydd av natur och bildandet av nationalparker. 2,7 miljarder kronor försvann.

Flera nationalparksprojekt pågår. I Vålådalen är arbetet redan igång och Nämndöskärgården ligger i startgroparna. Gisela Norberg, som handlägger frågan om Bästeträsk vid Naturvårdsverket, tror inte att något av projekten kommer att läggas ner:

– Vi har jobbat så länge med förstudierna för Bästeträsk. Bollen är i rullning, så jag tror inte att projektet läggs ner. Vi är inte helt utan pengar, men vi måste kanske dra ner på takten.

För det fortsatta arbetet krävs att de fyra myndigheterna avsätter personella resurser. Förutom Naturvårdsverket har även länsstyrelsen fått minskat anslag till naturvård. Neddragningen av länsstyrelsens anslag med 15 miljoner kronor innebär att det finns personal som kan åta sig andra arbetsuppgifter, till exempel projektleda arbetet med nationalparken.

– För att vi ska kunna bidra med personal krävs att vi får anslag från Naturvårdsverket. Halmstrået är om Naturvårdsverket eller länsstyrelsen får mer pengar i vårändringsbudgeten, säger Anna-Lena Fritz som är chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Även med normalt tempo tar det lång tid att bilda en nationalpark. Först ska ett förslag tas fram, där bland annat gränsen fastställs. Förstudieområdet är större än nationalparken förväntas bli. I en nationalpark äger staten marken, så markavtal ska förhandlas fram. Det krävs även en skötselplan.

– Jag är tidsoptimist, men säg att det arbetet normalt tar två till tre år, säger Gisela Norberg.

När förslaget är klart ska det ut på remiss. Det tar ett halvår. Efter att ha gjort eventuella förändringar går förslaget vidare till miljödepartementet, som normalt har en handläggningstid på nio månader.

Naturvårdsverket vill att Region Gotland även ska arbeta med att utveckla Bästeträsk som destinationsmål. Myndigheten påpekar att Sveriges nationalparker är ett starkt varumärke utomlands. Målet är att nationalparkerna ska vara den mest populära naturattraktionen i Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!