Ett flerårigt forskningsprojekt i Uppsala där gotlandsruss betat i tre stora hägn visar att russen gynnar mångfalden.
– Forskningen visar att där hästarna betat har växtligheten bevarats eller berikats och där hästarna inte betat har växtligheten minskat, säger Carl Gustaf Thulin som är en av forskarna vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, bakom det så kallade Russprojektet.
Tolv gotlandsruss har deltagit i projektet.
– Om en hage får växa igen blir gräs och sly det som gynnas, där orkar inte blommande växter upp, säger Carl Gustaf Thulin.
Under projektet har russen ätit sly och gräs vilket lett till fler blommande växter. Forskarna har kunnat se att fjärilar och humlor i högre grad vistas i de betade områdena än i områden som inte betats.
– Vår slutsats är att hästbetet är gynnsamt för fjärilar och humlor, säger Carl Gustaf Thulin.
Russen släpptes ut i hägnen i maj 2014 och gick där till och med september 2016.
– Hästarna har gått i hagarna året runt utan stödfodring, säger Carl Gustaf Thulin.
Russens hälsa och hull har kontinuerligt kontrollerats och första vintern fick tre av russen tas ur hägnen för att tillfälligt stödfodras. Andra vintern var det bara en av hingstarna som behövde extra foder.
Genom projektet vill forskarna även visa att det går att hålla hästar i större hagar och med en annan typ av djurhållning än den som är vanlig i dag där många hästar går i små hagar med en hög grad av utfodring.