Region Gotland har sagt upp lokalen som inrymmer Haimaboendet, alltså boende för ensamkommande unga, i Slite från och med sista november i år.
– Vi är ett i ett läge där vi behöver anpassa oss till antalet boende. Det kommer inga nya barn eller unga och många av de som bor där är redo och rustade att flytta vidare till stödboende eller att hitta eget, säger Marica Gardell, socialdirektör på Region Gotland.
Boendet i Slite har plats för sex ungdomar, men inte ens hälften av platserna är fyllda.
– Det är också en av anledningarna till varför vi stänger. Men för de som bor där finns det en plan. Jag vet att en av dem är på väg ut i eget boende, säger Marica Gardell.
Hela verksamheten genomgår en stor förändring. Under den stora flyktingvågen år 2015 kom 200 ensamkommande ungdomar till Gotland och då fanns elva boenden på ön. Sedan dess har antalet ensamkommande kraftigt minskat, och med det behovet av boendeplatser. Många av dem som har bott på ett Haimaboende har dessutom hunnit fylla 18 år, eller fyller 18 i år, innan de fått uppehållstillstånd och får därför inte bo kvar. Gotland är under 2018 anvisat att ta emot elva ensamkommande.
– Nu är vi inne i månad fem och vi har fortfarande inte fått något barn, säger Marica Gardell.
I samband med att allt fler boenden öppnades anställde regionen ett stort antal personer. Som mest arbetade ett 100-tal personer i verksamheten och för ungefär ett år sedan var de 90 anställda. I dag finns 28 medarbetare kvar. Hur många anställda som påverkas av nedläggningen av Haima i Slite är oklart.
– Personerna går in i en omställningsprocess, bland annat till förvaltningens resursteam. Men det är speciellt, det är stor skillnad mellan att jobba i omsorgen och att jobba med ensamkommande. Därför tackar en del nej, säger Marica Gardell.
Tidigare fanns tre boenden i Fårösund, som nu är stänga. I och med uppsägningen av lokalen i Slite kommer endast Haimaboendet i Visby att vara kvar från och med i höst. I övrigt finns stödboende och utslussningslägenheter.
– Det individuella behovet ska alltid tillgodoses. HVB-hemmet i Slite var inte tänkt att bli en institution, vi vill inte att de ska bo för länge i HVB. Vår förhoppning är att personerna ska få en så bra grund som möjligt så att de kan bo i stödboenden, säger Marica Gardell.