Allt mer sopor och avfall i naturen

Madrasser, glasflaskor och elektronik – dumpat skräp har blivit ett allt vanligare inslag i den gotländska naturen. De senaste åren har regionen mottagit allt fler anmälningar om nedskräpning.

Intill en parkeringsplats vid Broväg har någon dumpat en madrass.

Intill en parkeringsplats vid Broväg har någon dumpat en madrass.

Foto: Cecilia Thomsson

NEDSKRÄPNING (GT)2016-09-27 09:35

På en parkeringsplats vid Broväg, strax innan Skogsholm om man kör norrut, ligger stora högar med sopor och avfall. Åke Edvinsson, miljöskyddshandläggare på Region Gotland, rotar runt bland säckarna och hittar bland annat pizzakartonger, en gammal radio och mängder med glasflaskor. Även en madrass tillhör, kanske de lite mer ovanliga, fynden på platsen. Åke Edvinsson berättar att detta inte är en ovanlig syn, det har snarare blivit vardag.

– Jag tycker att det blivit värre och värre. Det går inte att bara skylla på turisterna utan det är lika mycket gotlänningar som skräpar ned.

Parkeringsplatsen vid Broväg är populär att använda som soptipp, likaså kalkbrottet i Follingbo. Det är just kring Visby som det största problemet med nedskräpning finns. Men Åke Edvinsson menar att sopor går att hitta på många av öns grusvägar som ligger intill en större väg, där det är praktiskt att svänga av för att dumpa skräpet.

– Folk har alla möjliga ursäkter till varför de slänger sina sopor i naturen. Det kan vara allt från att återvinningscentralen i Visby är öppen för sällan, att man tror att det är dyrt att slänga avfallet där eller att det finns för få papperskorgar på ön.

Åke Edvinsson polisanmäler numer alltid nedskräpning. Även om det i princip aldrig leder till ett gripande och en dom vill han i alla fall att det ska finnas statistik på hur ofta det sker.

– För att någon ska åka fast krävs det i princip att de blir tagna på bar gärning, vilket händer väldigt sällan. Ibland har jag tur och hittar ett brev eller en medicinburk med ett namn på så att jag kan kontakta personen som eventuellt slängt det, säger han.

Mellan 2013 och 2015 kostade nedskräpningen regionen cirka 600 000 kronor. Under år 2015 registrerades 184 anmälningar om nedskräpning, en kraftig ökning från 2014 då 74 fall registrerades. Förra året gick regionen med i stiftelsen Håll Sverige rent. Om det gett några direkta resultat är för tidigt att säga.

– Jag skulle gärna se någon kampanj på Gotland som syftar till att minska nedskräpningen. Men det kräver resurser det med, säger Åke Edvinsson.

Varje år arrangerar Håll Sverige rent ett projekt där skolelever kan hjälpa till och plocka skräp. I år hakade Region Gotland på och bjöd in öns för- och grundskolor till en skräpplockardag.

– Det projektet kommer vi att försöka göra varje år. Det är viktigt att tidigt lära barnen att inte skräpa ned.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om