Den kongolesiske läkaren och gynekologen Denis Mukwege och den irakiska människorättsaktivisten Nadia Murad tilldelades under fredagen Nobels fredspris. Båda kämpar mot det sexuella våld som kvinnor utsätts för i krig.
– Det är fantastiskt, jag har träffat Denis Mukwege. Han har räddat många människor genom sitt arbete, säger kirurgen Magnus Sundblad i Visby.
Denis Mukwege var i Visby 2010 och höll en föreläsning på ett fullsatt Wisby strand om hur våldtäkt används som vapen i krig i Kongo.
Förlossningsläkaren och gynekologen Pernilla Åberg var på plats under konferensen som arrangerades av Sveriges förening för obstetrik och gynekologi.
– Vi satt och grät efteråt, det var väldigt känslosamt. Han är en ödmjuk man som jobbar stenhårt för att förbättra villkoren för utsatta personer. Det är ett jättebra val av fredspristagare. Han är verkligen värd det, säger hon.
Denis Mukwege, 63 år, arbetar på Panzisjukhuset i Kongo där han och hans anställda behandlat tusentals patienter som blivit utsatta för sexuella brott i samband med krigsföring. Han menar att den typen av krigsföring är att jämföra med kemiska eller biologiska vapen då syftet är att göra slut på en hel befolkning genom att förstöra reproduktionen på sikt.
På grund av skammen tvingas de våldtagna kvinnorna ofta lämna sina familjer.
– Panzisjukhuset behandlar även genom terapi och får folk i jobb, han har en helhetssyn, säger Pernilla Åberg.
Med valet av pristagare vill Nobelstiftelsen sätta fokus på kampen mot sexuellt våld.