"Det tar lång tid att komma över en sådan här händelse"

På torsdagen är det tio år sedan terrorattentatet i Norge. Per Anders Sandgren har varit präst i Visby, men i dag är han verksam i Oslo. För GT berättar han om hur landet kommer att minnas offren under dagen.

Per Anders Sandgren är svensk präst i Norge och berättar om hur bomben i Oslo drabbade kyrkan: "Explosionen slog upp alla kyrkdörrar och krossade alla fönster."

Per Anders Sandgren är svensk präst i Norge och berättar om hur bomben i Oslo drabbade kyrkan: "Explosionen slog upp alla kyrkdörrar och krossade alla fönster."

Foto: Lise Åserud

Norge2021-07-22 07:06

De flesta förknippar den här dagen med attentatet på ön Utøya, där 69 personer miste livet. Men även centrala Oslo drabbades när terroristen Anders Behring Breiviks detonerade en bomb vid regeringskvarteret. Åtta personer omkom i explosionen som inträffade 150 meter från Svenska Margaretakyrkan. Alla fönster på sydsidan gick sönder och kyrkdörrarna slogs upp.

– Det var rena turen att ingen i personalen befann sig i kyrkan just då, säger Per Anders Sandgren, kyrkoherde i Svenska Margaretakyrkan.

De som var först på plats i kyrkan möttes av ett öronbedövande tjutande från larmen – både från kyrkan och närliggande byggnader. Personalen som var först på plats, ungefär 15 minuter efter explosionen, fick sitta nästan en och en halv timme i oväsendet utan att kunna stänga av larmen.

Per Anders Sandgren var länge verksam som präst i Visby stift. Han berättar att när han kom till Svenska Margaretakyrkan år 2013 var terrorattentatet fortfarande ett levande minne i församlingen. Alla kände någon eller hade en anhörig som påverkats.

– Det går knappt att föreställa sig den chock som hela samhället var i. Alla minns exakt vad det var man gjorde eller vilka man var med när det hände. Det är de berättelserna som lever vidare än i dag, säger han.

När Per Anders Sandgren kom till Norge kretsade diskussionerna främst kring hur situationen kunde ha hanterats bättre – hade polisen kunnat göra en större insats?

Nu tio år senare berättar Per Anders Sandgren att terrordådet har blivit en tydlig och viktig del av den norska identiteten.

– Det blev en så otrolig känsla av sammanhållning som uppstod i samhället efter terrorattentatet. Det gav också uppmärksamhet till frågor som utsatthet och främlingsfientlighet. Jag tror att det präglar det norska samhället på samma sätt som till exempel tsunamikatastrofen 2004 präglade det svenska samhället – det har blivit en viktig del av det kollektiva minnet, säger han, och fortsätter:

– Det är en lång process att komma tillrätta med en sådan här händelse.

Svenska Margaretakyrkan, tillsammans med övriga kyrkor runt regeringskvarteret i Oslo, kommer att ha en gemensam klockringning och bön under dagen. Per Anders Sandgren och övriga ur kyrkan kommer också att delta i den officiella gudstjänsten som sker i domkyrkan i Oslo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!