Bengtssons affär ska granskas

Politikerna i Norrköping vill gräva i hur det gick till när Bengt-Erik Bengtsson, styrelseordförande i Destination Gotland, sålde aktier till en kompis.

Norrköping2010-02-11 11:09

LÄS BAKGRUNDEN HÄR

Moderföretaget Norrköpings Rådhus AB har ingen kritik mot hamnbolagets försäljning av Europa Transport.
Dock ska en oberoende värderare få granska om bolaget såldes till rätt pris.

– Vi vill få en oberoende värdering av priset, säger Rådhusbolagets ordförande Mattias Ottosson. Den kommer då någon av de större revisionsfirmorna att få göra.
Enligt aktieöverlåtelseavtalet uppgår Håkan Walldéns köpeskilling, för 55 procent av aktierna i Europa Transport, till 1,1 milj kr. Det är 2 000 kr per aktie. Överlåtelsen skedde den 29 januari, affären är alltså redan genomförd.

En ny punkt
Efter Folkbladets kritiskt granskande artiklar kom den här försäljningen upp som en särskild, ny punkt på föredragningslistan till AB Norrköpings Rådhus styrelsemöte på onsdagen.
Men man fann där alltså inget att anmärka på gentemot sitt dotterbolag Norrköpings Hamn och Stuveri AB.
– Vi har från styrelsens sida gjort bedömningen, att de har genomfört affären helt i enlighet med direktiven från vårt möte i december, säger Mattias Ottosson.
– Vi har också ställt frågor om varför bolaget sålts till just den här köparen, och de har då redovisat sina kriterier. Köparen är beredd att utveckla Europa Transport, och enligt sitt cv har Håkan Walldén 30 års erfarenhet av shipping och landtransporter.

Men det här med att inga andra fick tillfälle att lämna anbud?

– Man har tittat på ett antal namn, som kunde vara aktuella. Det finns inga krav på något upphandlingsförfarande när kommunen ska sälja något.

Och varför behåller Norrköpings Hamn och Stuveri 45 procent av aktierna i Europa Transport? Vore det inte konsekvent att sälja hela rubbet?
– Man vill ju ha ett bra samarbete för framtiden. Som socialdemokrat tycker jag heller inte om den här lagstiftningen, jag tycker att en kommun ska få driva sådan här verksamhet. Men vi måste ju rätta oss efter lagen, och det var ju därför vi tog beslutet om den här försäljningen.
– Och man kan ju också konstatera att den här affären, genom lagändringen som kom, måste gå mycket snabbt. Det gick snabbt för oss i Rådhusbolaget, och det måste gå snabbt också för hamnbolaget, säger Mattias Ottosson.

Eniga
Han betonar, att Rådhusbolagets styrelse var helt enig i den här frågan.
– Så vi har fullt förtroende för hamnbolaget, säger han.

Hur har betalningen gått till eftersom köpet måste betalas kontant?
– Jag kan inte svara på hur betalningen gått till, säger Mattias Ottosson.

Återköp
På den extra bolagsstämma som hölls i Europa Transport AB i Norrköping den 12 januari, med Bengt-Erik Bengtsson och Karl-Johan Ringborg, ekonomichef i Hamnbolaget,  skrevs en hembudsparagraf in som säger att den andre ägaren, i det här fallet Hamnbolaget, har rätt att köpa tillbaka de nu sålda 55 procenten aktier.


Hur är det tänkt eftersom kommunen inte får äga den verksamheten och det är därför man nyss sålt av aktierna?
– Nej, man får ju inte äga majoriteten.

Vad innebär det då?
– Du är inne på en sådan detaljnivå att jag inte kan svara på det, men jag ber att få återkomma i den frågan också, säger Mattias Ottosson.

Är det okej att en vd säljer ett kommunalt bolag utan att politikerna fått ta ställning?
– Ja. Rådhus AB styrelse har ställt sig bakom Norrköpings Hamns styrelses jobb här och det har hänt tidigare att bolag fått i uppdrag att sälja.

Kan man ha politiker i en styrelse som inte har vetskap om vad affären innebär?
– Hans Lundin och Stefan Hagfeldt som jag har träffat idag uppger att de har full insyn och att de kan det här. Och att det har varit uppe på styrelsemötet.


Åsa Hanell
asa.hanell@folkbladet.se
Jan Nordström
jan.nordstrom@folkbladet.se

LÄS MER: Bland företagarna växer kritiken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om