Johannes Klingvall är yrkesfiskare på heltid och att fiska har alltid varit en del av hans liv. Som fyraåring – i dag är han 30 år – började han följa med farfar ut med båten. När Johannes Klingvall blev äldre tog han skeppar- och maskinexamen. Han äger båten tillsammans med sin pappa Christer Klingvall som för dagen nedmonterar nät, det vill säga skär sönder gamla nät för att se vad som ska kasseras eller fortfarande kan användas.
Sven-Ove Nordin, som alla kallar Busse, har varit yrkesfiskare i över 40 år. Även han började sin bana som ung genom att följa med sin pappa och farbror med ut på lax- och trålfiske.
– När de inte orkade längre köpte jag en båt. Då var du bara två år, säger han till Johannes Klingvall.
Det är tydligt att Busse Nordin och Johannes Klingvall står varandra nära. Många gånger har de dragit upp näten tillsammans medan hårda höstvindar gjort allt för att försvåra arbetet.
När vi träffas är det en blåsig dag. Flaggorna i hamnen vispar fram och tillbaka med snabba slag. Det är tämligen varmt i vattnet vilket är bra för flundrefiske.
– Jag brukar säga att badisar (badgäster, reds.anm.) och flundror vill ha samma väder. Flundran trivs bra i varmt vatten, äter upp sig och blir fet. Andra fiskar blir lätt sladdriga i köttet under sensommaren men flundran är som finast då, berättar Johannes Klingvall.
För två år sedan testade de att bereda och förpacka flundrerygg. Restaurangerna visade stort intresse för produkten. För att kunna arbeta med det bildades år 2015 Gutefisk ekonomiska förening, där Johannes Klingvall är ordförande och Busse Nordin är ledamot. Med hjälp av pengar från Fiskeservice på Gotland har föreningen kunnat köpa in skärmaskin, vakuumförpackare och frysboxar för att kunna tillgodose efterfrågan. Försäljningen sker än så länge bara till restauranger men nästa sommar, när verksamheten i den nybyggda lokalen är igång, kan de genom föreningen sälja till matbutiker och konsumenter. Vägen hit har varit minst sagt lång och snårig eftersom ett par fastighetsägare i området överklagade bygglovet, men till slut fick Gutefisk klartecken.
Så här går fisket till:Under tidig kväll tar de båten cirka 6-10 sjömil ut (en sjömil är 1 852 meter) för att lägga grimmnät, som är speciellt ämnade för plattfisk. Morgonen därpå drar de in redskapen och plockar av fisken. Har inget fastnat i näten läggs de ut igen fast på annan plats.
– Sedan är det dags för beredning av fisken vi fått in. Vi nackar, rensar och petar blod, alltså tar bort blodranden i nacken. Och så fenskär vi och sköljer fisken. När vi kommer till land är det dags för vakuumförpackning och infrysning, berättar Johannes Klingvall.
Busse Nordin packar rökflundra och då är processen något enklare.
– Jag fryser råvaran i vattenbad. Det blir stora isblock som väger 20 kilo varav 10 kilo är fisk, förklarar han.
Blocken får sedan sakta tina hos uppköparen för bästa kvalitet, vilket tar nästan två dygn.
Flundrefisket håller på hela hösten. Hur den här säsongen blir är svårt att sia om. Det har inte varit lika mycket som det var förr, konstaterar Busse Nordin som i år har sett många småflundror, ett tecken på kommer att bli gott om fisk. Det ska visa sig att han har rätt.
Ett par dagar efter intervjun pratar jag med Johannes Klingvall som berättar, att de har testat att ta upp några fiskar. Han meddelar att flundrorna ser ut att vara i god kondition och att tillgången är bra.