Försvaret ska minimera sitt avtryck på miljön

I mitten av september genomförs den största militära övningen sedan 1993 som berör Gotland; Aurora 17. Räkna med omfattande konsekvenser för miljön.

Foto: Malin Stenström

NY ARTIKELSERIE (GT)2017-03-01 05:15

Försvarets återuppbyggnad på ön kommer att märkas – på många vis. 18 stridsgruppen, även känd som Stridsgrupp Gotland, är under uppbyggnad. Skjutandet med handeldvapen på Tofta kommer att intensifieras, skjutningar från stridsfordon, stridsvagnar och artilleri tillkommer när försvarsmakten fått klart med nytt tillstånd. Antalet rörelser med militärt flyg vid Visby Airport kommer också mångdubblas.

Stora övningar kommer att bli vanligare, som en följd av inriktningsbeslutet för försvarsmakten.

I höst ska Sveriges största militära manöver sedan 1993 genomföras och den berör i högsta grad Gotland. Aurora 17 är namnet på övningen, där förband och myndigheter från flera länder ska samöva med svenska förband. Övningsledningen räknar för närvarande med mer än 20 000 soldater, varav över 2 500 på Gotland. Övningen inleds 11 september.

– Den intensiva delen är från 18 till 29 september, säger Rickard Wissman, kommunikatör för Aurora 17.

Flygplan, fartyg, fordon på land, försörjning av tusentals soldater, övningar med ammunition. Krig är den yttersta formen av miljöförstöring, men också övningar i fredstid innebär ökade utsläpp till luft och vatten, buller och andra störningar. Motorn i Jas 39 Gripen, RM 12, slukar fyra kilo bränsle i sekunden med efterbrännkammaren på – och då har teknikerna på Volvo Aero ändå arbetat hårt på att minska bränsleförbrukningen.

Gotlands Tidningar har i god tid ställt ett antal frågor till Aurora 17:

Vilka utsläpp till luft och vatten räknar försvarsmakten med att övningen orsakar? Vilka bullerstörningar räknar man med? Hur mycket ammunition kommer att användas? Hur många lysgranater? Hur planerar försvaret för att ta hand om allt avfall?

Frågorna om utsläpp har tagit avstamp i Försvarsmaktens egna miljömål. Precis som alla andra myndigheter har försvaret en del av ansvaret för att Sverige ska nå sina nationella miljökvalitetsmål.

Försvarsmakten har listat som sina tre egna mål; att arbeta för effektiv energiförbrukning, att minska andelen osorterat avfall – och att ta miljöhänsyn vid övningar och insatser. Detaljer om hur det ska gå till återfinns i den miljöhandbok från 2014 som är ”bibeln” på förbandsnivå. Samtliga anställda ska dessutom utbildas i miljöfrågor.

I försvarsmaktens miljöpolicy sägs att man, inom ramen för sina uppgifter, ska ”minimera vårt ekologiska avtryck”.

Konkreta svar från Aurora 17 på våra frågor dröjer. Kommunikatören Rickard Wissman, som informationen går genom, har varit i kontakt med avdelningen Produktion miljö inom försvarsmakten.

– Allt är ännu inte bestämt när det gäller övningen, men en extern oberoende analys är beställd från konsultföretaget Ramböll. De ska göra en miljöanalys utifrån planerade aktiviteter, säger Rickard Wissman.

– De vet hur vi arbetar, men behöver få ingångsvärden utifrån hur mycket vi tänker använda av olika plattformar.

Han har fått beskedet att Rambölls rapport ska vara färdig senast i april.

– Men jag kan säga nu att vad gäller buller och ammunitionsanvändning kommer vi att hålla oss inom gällande tillstånd.

Miljöorganisationer på Gotland är lite tagna på sängen av den ökade militära närvaron.

– Några konsekvenser av till exempel Aurora 17 har vi inte hunnit diskutera. Vi är en liten ideell organisation och har haft fullt upp med Ojnareskogen och med vindkraftsfrågor, säger ordföranden i Gotlands naturskyddsförening, Ann-Catrin Hjernquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!