Många missnöjda med Stora torget

Experterna lyssnade inte på allmänheten när Stora torget gjordes om. Det konstaterar byggnadsantikvarie Sandra Såger Adelsköld i sin KTH-uppsats.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Tommy Söderlund

Ny granskning2015-01-30 08:03

Sandra Såger Adelsköld har jämfört hur exploatörerna och bevarandesektorn använder olika begrepp för att beskriva det som man vill bevara eller förändra. Hon har också frågat allmänheten vad de tycker om det nya torget.

– Jag är intresserad av är att se hur expertområden behandlar allmänhetens uppfattning, speciellt inom kulturavsektorn. Jag kom fram till att man inte tar så stor hänsyn till vad allmänheten tycker, därför blir det ofta missnöje hos allmänheten i efterhand när projekt är gjorda.

Enkäten visar att allmänheten hade bra koll på visionerna för projektet och att det fanns ett stort intresse för hur torget skulle bli.

– Den viktigaste slutsatsen är att när man gör förändringar i offentliga miljöer så måste man ta hänsyn till vad allmänheten tycker för att bli av med missnöjet i efterhand.

Vad var de är missnöjda med?

– De var väldigt missnöjda med att så stor del fortfarande var parkeringsplats och hur man blandade det gamla och nya. Många har kommenterat lammen, att de inte passar in i miljön.

Framkomligheten upplevs som sämre och visionen att torget ska leva året runt har inte uppfyllts. Barriärerna mellan uteserveringarna bidrog inte till "naturliga gångstråk", istället upplevde folk att torget spärrats av.

Men all kritik var inte negativ. Isbanan i ruinen fick mycket ros.

Vad tycker du själv om Stora torget?

– Vissa delar är jättefina. Jag är ett stort fan av betongkonstruktioner. Men det här är en världsarvsstad och de moderna inslagen hör inte hemma där. Jag tycker att länsstyrelsen och framförallt Riksantikvarieämbetet borde ha satt ner foten, säger Sandra Såger Adelsköld.

Läs hela uppsatsen här>>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!