Regionen letar ny industrimark

Regionen har gjort en inventering av möjlig industrimark i Hemse, Slite och Roma. Den pekar ut tolv markområden på orterna där industriföretag skulle kunna etablera sig.

Närheten till Visby gör Roma särskilt intressant för industrier, tror planchefen Anders Rahnberg.

Närheten till Visby gör Roma särskilt intressant för industrier, tror planchefen Anders Rahnberg.

Foto: Vilda Engström

Ny industrimark (GA)2018-12-18 07:21

Uppdraget att leta efter ny mark för industriverksamhet kommer från byggnadsnämnden.

– Det har varit ett uppdrag länge att se vad det finns för industrimark, vilka förutsättningar som finns. Det finns ett framtida behov av att ha framförhållning för att tillfredställa näringslivet, säger Karl-Allan Nordblom (MP) ordförande i byggnadsnämnden.

Inventeringen omfattar Hemse, Slite och Roma.

– Vi har tittat på de lite större serviceorterna för att se vad det finns för potential där, säger Anders Rahnberg, planchef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Vi tänker att vi ska ligga lite före, så vi projektanställde en person för att titta på förutsättningarna för vad som skulle kunna var tänkbar industrimark i de här tätorterna.

Genomgången har lett till totalt tolv utpekade områden som skulle kunna bli industrimark. Exakt vilka markytor det handlar om vill Anders Rahnberg inte gå in på i ett så här tidigt skede.

– I Roma har vi identifierat tre ytor. Två på kommunal mark, på 15 respektive 10 hektar och en på privat mark på totalt 17 hektar. Det är relativt stora ytor vi pratar om, säger han.

Anders Rahnberg tycker att industrimarken i Roma är särskilt intressant.

– Roma har ju närheten till Visby, där det råder brist på industrimark och då kan Roma vara ett alternativ. Just i Roma har regionen också fått förfrågningar om industrimark.

I Slite handlar det om fyra markområden på mellan en och nio hektar.

– I Slite finns ganska bra ytor, till exempel där man lagrade rören i samband med bygget av gasledningen. Jag tror att det är bra om vi kan synliggöra vilka ytor som finns om ett företag vill etablera sig på Gotland, säger Anders Rahnberg.

I Hemse finns fem utpekade områden på mellan en och sex hektar, men Anders Rahnberg är tveksam till om dessa kan komma till användning.

– I Hemse kan det nog bli ganska dyrt att iordningställa ytorna och där har vi inte heller haft någon större efterfrågan.

Det är politiken som bestämmer om förvaltningen ska gå vidare och iordningställa de utpekade markområdena.

– Det här är bara en grov inventering, vi har inte gjort en exakt bedömning av vad det kostar att till exempel ansluta området till kommunalt VA. Vissa ytor kan ju falla bort för att det blir för dyrt, säger Anders Rahnberg.

Tanken med inventeringen är att ha färdig mark om gotländska företag, eller företag utifrån, vill etablera sig på ön.

– Vi kanske till och med ska planlägga områdena. När det kommer någon och vill etablera sig här vill vi inte att det ska ta ett eller två år, säger Anders Rahnberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!