Dödlig statistik: Tolv dog i fallolyckor

Fallolyckor med dödlig utgång är dubbelt så vanliga på Gotland som i övriga landet. Förra året avled tolv gotlänningar efter att ha ramlat. I kampanjen ”Trill int ikull” försöker regionen stoppa de farliga fallen.

Färre fall på äldreboenden. Kampanjen "Trill int ikull" har pågått i fem år. Under den tiden har antalet fallolyckor på särskilda boenden på Gotland minskat.

Färre fall på äldreboenden. Kampanjen "Trill int ikull" har pågått i fem år. Under den tiden har antalet fallolyckor på särskilda boenden på Gotland minskat.

Foto: JESSICA GOW

NY KAMPANJ2017-10-04 07:30

Med kampanjen ”Trill int ikull”, som pågår just nu, regionen få gotlänningar att tänka förebyggande för att undvika fallskador. Kampanjen är riksomfattande, men statistiken visar att den är särskilt angelägen på Gotland.

Fallskador är vanligare här än i övriga landet. Förra året behövde 539 gotlänningar, 282 kvinnor och 257 män, slutenvård efter fallskador och det är ungefär en tredjedel mer än i riket.

Än värre är att andelen fallolyckor med dödlig utgång är dubbelt så hög som i riket. Förra året avled nio män och tre kvinnor på Gotland av denna orsak.

Med stigande ålder ökar risken för fallolyckor. På Gotland var elva av de tolv avlidna över 65 år gamla. Cecilia Berg på socialförvaltningen, som arbetar med kampanjen, menar att det finns mycket man kan göra för att minska riskerna. Det gäller att jobba förebyggande med åtgärder i hemmet, men också om att hålla sig i form.

– När man går i pension ska man inte slå sig till ro, utan fortsätta att hålla sig aktiv och titta över vad man själv kan göra för att bibehålla sin styrka och öka balansen. Det ger ett bra skydd, för om man faller löper man mindre risk att skadas om man har starka muskler, säger Cecilia Berg.

Kvinnor löper högre risk att drabbas av fallolyckor än män. Cecilia Berg tror att det beror på att fler kvinnor är bensköra och lättare får frakturer, men också på att kvinnor ofta vill fortsätta utföra de uppgifter som de har brukat göra:

– Man vill att fönstren ska vara fina och man vill få upp gardinerna. Men är man äldre ska man vara försiktig med att klättra, betonar Cecilia Berg.

Det stora antalet fallolyckor kostar mycket pengar för samhället, men leder framför allt till försämrad livskvalitet för de som drabbas.

– Varje fallolycka är ett trauma och ofta leder den till att man blir rädd och begränsar sig sedan blir det en negativ spiral, säger Cecilia Berg.

"Trill int ikull" har pågått med aktiviteter runt om på ön hela denna vecka. På fredag förmiddag avslutas kampanjen med en inspirationsdag i Ljusgården på Visborg. Här får man bland annat prova på balansträning, och lyssna till föredrag om hur smärtläkemedel ökar risken för fallolyckor och man kan minska risken för att ramla med hjälp av fysisk aktivitet och en genomtänkt kost.

Åtta tips för att undvika fallolyckor

Motionera regelbundet.

Ät varierad lagad mat och gärna något proteinrikt till varje måltid

Drick ofta.

Kontrollera dina mediciner. Vissa kan påverka balansen.

Kontrollera din syn och hörsel

Ta hand om dina fötter.

Säkra ditt hem. Se över belysning och ta bort sladdar och mattor som du kan snubbla på.

Kontakta din vårdcentral om du är orolig

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om