Succé med lokal mat utan mellanhand

”Reko-ring Visby” nått över 1 000 medlemmar på Facebook. Fenomenet är det hetaste inom närproducerad mat. Nu har Jordbruksverket hakat på trenden – vilket inte uppskattades av alla.

Maria Urberg har just köpt grönsaker av Viktor Sundén på en parkering i Visby.

Maria Urberg har just köpt grönsaker av Viktor Sundén på en parkering i Visby.

Foto: Simon Bendelin

NY MARKNAD (GT)2017-10-18 09:30

På internet finns många bilder från reko-ringarnas utdelningar. Det ser ut som en bakluckeloppis, fast med matvaror. När Viktor Sundén från Smissarve i Rone sålde sina grönsakspåsar i torsdags, på en parkering i Visby, var det kanske inte så myllrande som på de där bilderna.

Han var då den enda försäljaren på plats – men det lär det snart bli ändring på. Facebook-gruppen ”Reko-ring Visby” växer nämligen så det knakar.

– Det har tillkommit flera hundra personer bara den senaste veckan, berättar skaparen och administratören Cecilia Hejdenberg.

Idén bakom fenomenet reko-ring, som du även kunde läsa om i GT:s senaste lantbruksbilaga, föddes egentligen i Frankrike.

Lantbrukaren Thomas Snellman tog med den till Finland, förfinade den och gav den namnet ”reko”, som i det här fallet står för ”rejäl konsumtion”.

I Finland samlar begreppet numera omkring 270 000 personer i flera hundra grupper, enligt Jordburksverket. Det första svenska exemplet startades så sent som i fjol, i Västra Götaland, men spridningen har gått snabbt – i dagsläget finns ett 50-tal svenska ringar.

Cecilia Hejdenberg, själv köttproducent i Näs, startade den gotländska gruppen för två månader sedan.

– Jag hade redan skapat något jag kallade för ”Bygdens saluhall”. När reko blev populärt bytte jag till det och slog mig även ihop med en annan grupp som jobbade för något liknande, berättar hon.

I förra veckan skedde ringens blott andra utlämning av de via Facebook förbeställda varorna. En enda leverantör åkte in till Visby då, men inför nästa tillfälle har fler lantbrukare och producenter fått beställningar på grönsaker, kött, ägg, honung, med mera.

Cecilia Hejdenberg hoppas att de intresserade köparna fortsätter att blir fler.

– Det krävs många medlemmar för att få snurr på det här, men det kommer nog igång! Det finns många bra exempel på det från fastlandet.

Gör du det här helt ideellt?

– Ja. Min drivkraft är att hitta ut till fler gotlänningar och att sälja mer på vintern. Som bonde måste du också hitta bättre lönsamhet än du just nu får på det traditionella sättet, svarar Cecilia Hejdenberg.

Med det traditionella menar hon via mellanhänder, till exempel i butik.

Initiativtagaren tror dock inte att de stora butikskedjorna känner sig särskilt hotade.

– Nej, det är bara mycket större gårdar som säljer till dem i stora partier, det ligger så långt bort från det vi håller på med, menar Cecilia Hejdenberg.

En invändning som där-emot redan framförts mot reko-ringarna gäller risken för svarta pengar och smitning från moms och regelverk.

– Jag är allergisk mot svarta pengar. Svartslakt och svart handel och sånt har vi redan för mycket av på Gotland. Men det står tydligt i reko-ringens regler att leverantörerna ska sköta sig, både när det gäller moms, regler från Livsmedelsverket och annat.

Vad händer annars?

– Om det framkommer att någon fuskar tar jag bort dem från gruppen, svarar Cecilia Hejdenberg bestämt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!