Så ska öns företagsklimat bli bättre

Företagsklimatet på Gotland blir bättre – men företagen är ändå långt ifrån nöjda. "Krävs kreativitet och handlingskraft för att lösa problemen", säger Kirsten Åkerman.

Kirsten Åkerman, regionchef vid Svenskt Näringsliv.

Kirsten Åkerman, regionchef vid Svenskt Näringsliv.

Foto:

NY MÄTNING2017-05-22 11:08

Svenskt Näringsliv presenterar varje år sin årliga rankning över företagsklimatet i Sverige och i år släpps den i slutet av september. Under måndagen kunde man dock presentera att Gotland lyft sig från 2,6 till 2,7 i mätningen – vilket är öns bästa resultat sedan 2011. Svenskt Näringslivs regionchef Kirsten Åkerman menar att det är viktigt att Gotland nu fortsätter på den inslagna vägen och förbättrar sig på alla områden.

Men än är det långt ifrån bra. De gotländska företagen menar att det finns fem områden där ön särskilt behöver förbättra sig – det är snabbare handläggning, ökad förståelse för företagandets villkor, bättre dialog, fler bostäder samt lägre skatter och avgifter.

– Det krävs kreativitet och handlingskraft för att lösa problemen på arbetsmarknaden och möta företagen som vill anställa och växa. Gör det enklare och billigare att anställa, sänk skatten på arbete, bygg ut gymnasieskolans yrkesprogram ytterligare och underlätta rekrytering av utländsk arbetskraft. Här på ön visar mätningen också att arbetet med att förbättra hanteringen av offentliga upphandlingar, bygglov och regelförenkling måste få en rejäl skjuts, säger Kirsten Åkerman.

Region Gotlands näringslivschef Michael Enlund säger att regionen fortsätter sitt arbete att få ett bättre företagsklimat och att mätningen är viktig för dem.

– Denna likväl som övriga återkommande mätningar som rör företagsklimatet följer vi noggrant. Det är ett viktigt instrument för att mäta effekterna av våra kvalitetshöjande insatser för ett bättre företagsklimat. Under det gångna året har vi intensifierat arbetet och det kommer fortsätta kontinuerligt framöver. Den senaste tiden har flera mätningar enhetligt visat en positiv kurva att vi är på väg åt rätt håll, säger Michael Enlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!