Gotlands minst välkända regionråd

Fredrik Gradelius – vem sjutton är det? Så reagerade många när namnen på Gotlands nya regionråd kom, här är svaret.

Foto: Linus Ehn

NY PÅ TOPPEN (GT)2018-10-16 08:28

Samtidigt som flera rutinerade borgerliga politiker återvände till regionstyrelsen så var där några nya. Fredrik Gradelius (C) från Lärbro hör till de nya. Han sätter nu jobbet som systemutvecklare vid Payex på paus och blir regionråd på 60 procent.

– Jag gick politikerskolan inför det här valet och nu tar jag tjänstledigt från Payex för det här uppdraget. Det ska bli spännande, säger Fredrik Gradelius.

Vid första anblick kan han förefalla lite otypisk för det parti han representerar, men visst kör han traktor.

Den tid som inte ägnas åt det politiska yrket läggs på lantbruket hemma i Lärbro.

– Jag bor på en lantbruksfastighet och sysslar med spannmålsodling på fritiden, berättar Fredrik Gradelius.

En närmare koll visar det sig alltså röra sig om en kombination som får sägas vara typisk för just Centerpartiet. Vägen till politiken gick genom föreningsengagemang inom LRF och för många kring Lärbro är han känd som engagerad i den lokala fiberföreningen.

– Det var de liberala delarna och tanken på allas lika värda som fick mig att välja Centerpartiet. Jag tycker också att politiken ska vara nära den det berör och att vi inte ska besluta om mer regler än nödvändigt för företagarna.

Att förbättra företagsklimatet på ön är en fråga som Fredrik Gradelius vill jobba för. Bakgrunden som lantbruksföretagare gör att han har egna upplevelser av hur rapportering till myndigheter kan ta tid från företagets egentliga verksamhet.

– Näringslivet på Gotland behöver må bra.

Som regionråd kommer det dock att bli en stor blandning på ämnen.

– Det är ett väldigt brett uppdrag och jag börjar med det här uppdraget i dag, måndag. Men allmänt tror jag att nyckeln till framgång är att vi har ett bra näringsliv och inte drar på oss mer nya regler än vad som behövs.

En fråga som Fredrik Gradelius lyfte inför valet är giftfri mat.

”Jag vill också delta i arbetet att avgifta vår vardag. I detta arbete är främst förutsättningarna i de upphandlingar som görs, främst när det gäller mat men även alla andra upphandlingar ska detta finnas med som ett grundkrav”, skrev han i en presentation inför valet.

Mindre känt är att han också är en skicklig finsnickare. En äldre hemsida vittnar om stor skicklighet, där flera olika möbler visas upp. ” Jag tycker om gammal och beprövad hantverksteknik och föredrar grova, rejäla hantverk framför snidade fanermöbler”, står att läsa.

Den hobbyn kan det bli mindre tid över till framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om