Här kan ungdomar få "busköra"

Folkracebanan i Follingbo tog för mycket stryk. Nu kan ungdomar övningsköra på en ny plats.

Anna Rönnle, NTF.

Anna Rönnle, NTF.

Foto: Erik Englund/arkiv

NY PLATS2015-12-31 11:30

Ungdomarna fick 26 december köra på trafikövningsplats Gotland, i folkmun kallad halkbanan, i Visby. På lördag kommer ungdomarna få ytterligare en chans att köra där. Anledningen är att folkracebanan i Follingbo tog för mycket stryk när bilarna körde där.

– Det var runt 13 bilar och de körde 50 race. Det var en otroligt positiv respons, annars hade jag inte ställt upp igen, säger Anna Rönnle, NTF:s verksamhetsansvariga för halkbanan.

Kommer ni att fortsätta köra där?

– Folkracebanan tog stryk genom att den ännu var så mjuk. Men tanken är att de ska kunna köra där i framtiden. Det ju Gotlands bilsportsförbund som ligger bakom den här satsningen, säger Anna Rönnle.

LÄS: De vill stoppa buskörning - med folkrace

Hon säger att den här satsningen gör att fler ungdomar håller sig ifrån att busköra på vägarna.

– De får en möjlighet att busköra på ett mer kontrollerat sätt, men det tar inte bort buskörandet helt. Flera av dem är seriöst intresserade av det som kallas "drifiting" (se faktaruta), men det finns inget sådant på Gotland i dag, säger han.

– Om vi kan skapa förutsättningarna för det på ön, då kan de hitta värden att hålla på med sporten och inte busköra i trafiken.

Det är oklart om det blir något ytterligare tillfälle efter 2 januari.

Drifting är att åka snyggt på sladd. Farten är viktig, men det är inte alls säkert att den som kör fortast vinner. Istället bedömer man fart ihop med snygg linje genom banan, och hur brett bilen sladdar. Publikens ovationer vägs också in i bedömningen.

Ursprungsland för Drifting är Japan, där man tävlar i en rad olika klasser. Där kan det vara en, två eller så många som sex bilar samtidigt på banan. Här hemma kördes de första tävlingarna 2005, och banorna kan vara allt från några kurvor, till en hel racingbana. Underlaget är alltid asfalt och bilen ska vara försedd med vanliga radialdäck.

Källa: Svensk bilsport

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om