Gotlandslinsen ska väckas till liv

Flera kända kockar gillar den. Den har en fin, nötig smak och är vacker. Det handlar om Gotlandslinsen som ska väckas upp ur sin Törnrosasömn och, om allt går som det ska, åter börja odlas på Gotland.

Mari Håkansson.

Mari Håkansson.

Foto: Eva HC Nyström

Ny produkt2016-05-17 12:38

–Matti Leino, agronom och forskare vid Nordiska museet, har berättat för mig att Gotlandslinsen omnämns i skrifter på 1800-talet. Då odlades den väldigt brett på Gotland och man åt bland annat linspannkakor, säger Tomas Erlandsson, produktutvecklare vid Nordisk råvara AB.

Tomas Erlandsson arbetar vid det relativt nystartade företaget som är sprunget ur innovationsprojektet Ny svensk mat som initierades av bland andra Lantmännen, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Gogreen, Uppsala universitet och Astma- och allergiförbundet. Projektet gick ut på att skapa innovationsteam för agronomer och lantbrukare.

–Det var ett mångårigt arbete med att identifiera och hitta nya grödor i lantbruket, med fokus på baljväxter. Det vill säga proteingrödor för humankonsumtion, säger Tomas Erlandsson.

Projektet visade att det går att få ut nya produkter på marknaden, bland annat lanserades en bönpasta. Det gjorde att Tomas Erlandsson, tillsammans med kollegan Gunnar Backman, startade sitt företag som de beskriver som ”den länk som saknas mellan forskning, praktik och inköp i livsmedelsbranschen”. Företaget har sitt fokus på baljväxter. Det vill säga ärter, linser och bönor och en av dem som de nu hoppas på är Gotlandslinsen.

–Fröna till linserna har bevarats och kommit oss tillhanda genom Eric Steen Jensen vid SLU och vår odlaren Per Modig på Fagraslätt i Skåne. Längre tillbaka kommer fröna från en tysk som hållit den vid liv, säger Tomas Erlandsson.

Med uttrycket ”hållit vid liv” menar han att gotlandslinsen odlats upp årligen och därefter skördats så att nya, grobara frön kunde sparas.

Hur skulle du beskriva Gotlandlinsen?

–Den har en fin nötig smak. Vacker, tycker jag!

Tomas Erlandsson skrattar till och säger att han visserligen inte är någon kock själv, men att flera toppkockar gillat denna grön-gul-orangea lins. De fick tillfälle att testa den i projektet Exceptionell råvara som arbetar med att utöka kontakterna och fördjupa relationerna mellan kockar och producenter i Sverige.

–Dessutom håller Gotlandslinsen strukturen när man tillagar den och blir inte mosig. Det är bra om man vill ha den i en sallad, att den håller formen, fortsätter Tomas Erlandsson.

Nu ska Gotlandslinsen odlas för första gången på länge på Gotland. Tomas Erlandsson är nyfiken på resultatet, men vädjar om att verkligen betona att det här är ett försök.

–Du måste poängtera att vi inte vet hur det kommer att gå! Det är ett försök, men vår ambition är att börja odla Gotlandslinser på Gotland i framtiden och att bygga upp ett odlingscluster på Gotland, säger Tomas Erlandsson och fortsätter entusiastiskt:

–Det vore jätteroligt om det blev en sådan utveckling. Gotland är ett mycket intressant ställe och det är klart att Gotlandslinsen ska odlas på Gotland. Vi tror att Gotland har potential när det gäller baljväxter!

Exakt hur länge sedan det är som Gotlandslinsen odlades på Gotland vet inte Tomas Erlandsson. Mari Håkansson och Jörgen Thomsson, Mickelgårds i När, är dem som ska försöka öka utsädet i år. De har visserligen hört talas om Gotlandslinsen av äldre släktingar, men är både spända och samtidigt förväntansfulla på hur det ska gå att odla den här igen.

–Vi ska verkligen göra allt vi kan för att hjälpa till. Vi tror att Gotlandslinsen kan bli en ny stor produkt på Gotland i framtiden, säger Mari Håkansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!