I förra veckan presenterade Socialstyrelsen en ny statistikrapport om graviditeter och förlossningar under 2017. I rapporten finns siffror som rör övervikt och fetma, förlossningsskador och tobaksvanor bland landets gravida.
I rapporten konstateras det att andelen gravida som skrivs in vid mödrahälsovården med övervikt eller fetma fortsätter att öka. 2017 var 26,4 procent av de gravida överviktiga och 15,1 procent led av fetma i Sverige. För Gotlands del är siffrorna 24,4 respektive 18,3 procent.
– Det är i stort sett samma här som i riket i övrigt, övervikt och fetma ökar och är ett komplext problem, säger Kerstin Sjöblom, enhetschef för mödravården på Gotland.
Vilka är riskerna med att vara överviktig som gravid?
– Jag skulle vilja sammanfatta det med att det finns en ökad risk för ett antal olika komplikationer både under graviditeten och förlossningen om du är överviktig eller har fetma.
Vad kan ni erbjuda för stöd i de fallen?
– Vi kallar till exempel alla nygravida till hälsosamtal där vi efter behov kan erbjuda dietistkontakt och sjukgymnastik eller tobaksavvänjning. Övervikt är en känslig fråga. Det är ingen som vill bli skriven på näsan och det är därför bra att kalla alla så att ingen blir utpekad.
Andelen gravida kvinnor som röker eller snusar sjunker i landet. 1983 rökte drygt 30 procent av de gravida kvinnorna vid inskrivningen i mödrahälsovården. 2017 var den siffran knappt fem procent. Gotland toppar statistiken med sammanlagt flest gravida rökare, 6,3 procent och snusare, 2,3 procent. Det kan jämföras med 4,6 och 1,2 procent för riket som helhet.
– Rökning innebär också en ökad risk för komplikationer och det vi kan se är att det ibland hör ihop med dålig kosthållning, sämre kondition och andra problem. Men det är positivt att många som deltar i hälsosamtalen nappar på chansen att få hjälp med rökavvänjning, säger Kerstin Sjöblom.
Sedan en topp 2004 har Socialstyrelsen kunnat se en viss nedåtgående trend gällande allvarliga bristningar vid vaginal förlossning. De senaste åren tycks dock den trenden bruten då andelen bristningar åren 2016 och 2017 ligger kvar på ungefär samma nivå. Men skillnaderna i regionerna är stora. Enligt Socialstyrelsens rapport toppar Gotland statistiken. Här drabbas 8,3 procent av de gotländska förstföderskorna av allvarliga bristningar. Motsvarande siffra för riket är 5,2 procent.
– Jag köper inte den statistiken, säger Anna Hörsne-Malmborg, enhetschef vid förlossningen Visby lasarett och fortsätter:
– Vi är en liten enhet och får vi en bristning här slår vi i taket med en gång. Man måste sätta det i relation till hur många förlossningar vi har. Jag skulle säga att vi är duktiga på Gotland och inte har fler bristningar här än andra större förlossningsavdelningar i landet.
Anna Hörsne-Malmborg påpekar även att siffrorna är från 2017 och att man sedan dess satsat på utbildning med fokus på bristningar.
– Enligt statistik för 2018 som vi fått via egna kanaler ligger siffran för allvarliga bristningar på Gotland under genomsnittet för landet.
I samband med Socialstyrelsens rapport förra veckan meddelade även regeringen att man fortsätter sin satsning på att förstärka förlossningsvården och kvinnors hälsa i landet. För Gotlands del innebär det ett tillskott på 9,2 miljoner kronor 2019.
– Pengarna kommer att användas till personalförstärkningar och utbildningsinsatser. Det är viktigt att föräldrarna får en god förlossningsupplevelse och att det blir så liten inverkan på kvinnokroppen som möjligt, avslutar Anna Hörsne-Malmborg.