Nationalparksförslag om Bästeträsk på gång

Före årsskiftet kommer ett ställningstagande om nationalpark Bästeträsk. Det räknar Naturvårdsverket med. Vilken väg det tar återstår att se.

En fördjupad studie om Bästeträsk som nationalpark har blivit klar.

En fördjupad studie om Bästeträsk som nationalpark har blivit klar.

Foto: Gunnar Britse

Ny rapport (GT)2018-09-19 08:43

Fyra myndigheter samarbetar kring planerna på nationalpark Bästeträsk; Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Gotlands län och Region Gotland. Nu i september kom en fördjupad förstudie som publicerats i en rapport från Naturvårdsverket.

– Vi hade ett antal frågeställningar som behövde belysas ytterligare. Det har bland annat handlat om vattenuttaget från Bästeträsk och om hur betet ska kunna bedrivas, säger Gisela Norberg, handläggare på Naturvårdsverkets områdesskyddsenhet.

I den nya rapporten lyfter man fram att lantbrukare i området särskilt pekat på betesmarken som viktigt. Myndigheterna konstaterar att betet är viktigt för att bevara naturvärdena i området och att det är angeläget att det fortsätter, också när markägandet övergår till staten. I dag äger staten, genom Naturvårdsverket, ungefär en tredjedel av det område som ingår i förstudien. I en nationalpark måste staten äga all mark, så ett bildande av nationalpark Bästeträsk förutsätter förhandlingar och köp.

– Finansieringen är också en av de frågor som tas upp i den fördjupade studien, liksom frågor kring hur en nationalpark förvaltas, fortsätter Gisela Norberg.

När det gäller statliga anslag konkurrerar Bästeträsk med två andra pågående projekt. Det gäller dels Jämtlandsfjällen Vålådalen-Sylarna-Helags, dels ett nyligen inlett projekt i Stockholms skärgård.

– Men före jul räknar jag med ett ställningstagande om Bästeträsk, säger Gisela Norberg.

Bestämmer sig de fyra myndigheterna för att gå vidare med planerna så blir det sedan Naturvårdsverkets ansvar att fatta de skarpa besluten.

I området finns ett riksintresse för totalförsvaret där Försvarsmakten inte vill bli begränsade.

– Men jag tycker att vi har en bra dialog med försvaret, kommenterar Gisela Norberg.

När den fördjupade förstudien skrevs fanns inte domarna från Mark- och miljööverdomstolen om SMA:s och Nordkalks planer på kalkuttag i Bunge. Som framgått av en omfattande medierapportering bland annat här i GT gick utslaget emot kalkindustrins exploateringsplaner, vilket sannolikt också underlättar nationalparksplanerna.

– Det var i vilket fall ett mycket tydligt besked om att storskalig täktverksamhet i Natura 2 000 områden inte är aktuellt, säger Gisela Norberg, men lägger till reservationen att bolagen förväntas överklaga till Högsta Domstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om