Kraftig minskning av inbrottsanmälningar på Gotland

Enligt en ny halvårsrapport från Brottsförebyggande rådet har antalet anmälda inbrott minskat drastiskt på Gotland. "För oss på Gotland handlar det ofta om ett antal aktiva personer som utför den här typen av brott", säger Gotlandspolisens stationsbefäl Roger Nyd.

Enligt en ny halvårsrapport från Brå har antalet anmälda inbrott minskat drastiskt sedan samma tid i fjol.

Enligt en ny halvårsrapport från Brå har antalet anmälda inbrott minskat drastiskt sedan samma tid i fjol.

Foto: Dennis Pettersson

NY RAPPORT2019-07-16 14:59

Mellan januari och juni i år har det kommit in tio anmälningar om inbrott på Gotland. Jämfört med fjolårets halvårsundersökning som istället visade 17 inbrottsanmälningar är minskningen anmärkningsvärd.

– Medvetenheten har generellt blivit mycket bättre. Förr kunde man ofta låta dörrarna till stugor exempelvis stå öppna, men nu har man blivit bättre på att låsa vilket försvårar utförandet av ett inbrott, säger stationsbefälet.

Vidare menar han att situationen på Gotland skiljer sig från fastlandet med anledning av den begränsade genomfartstrafiken. Det är svårare för inbrottstjuvar att gömma stöldgodset på ett sätt som inte kan ledas tillbaka till gärningsmannen, med den begränsade yta som finns att tillgå.

– För oss på Gotland handlar det ofta om ett antal aktiva personer som utför den här typen av brott, och de brukar kunna identifieras snabbt. Det kan vara en tillfällighet att en del av dem avtjänar olika typer av straff vilket kan påverka inbrottstatistiken, säger Roger Nyd.

En annan förklaring till att anmälningarna minskat från 17 till tio på bara ett år kan vara en inbrottsliga som polisen misstänker härjade på ön förra året.

– Vi hade mycket villainbrott förra året. Vi kunde inte stöta på varken gods eller gärningsman, vilket gör att polisen har en teori om att ligan inte kommer från Gotland och att de inte längre är kvar, säger han.

Anmälda inbrott på Gotland under årets första sex månader:

2014: 14

2015: 22

2016: 22

2017: 20

2018: 17

2019: 10

Källa: Brå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om