Inne på sitt kontor på Högbyskolan i Hemse har den nya rektorn Alf Nilsson hängt upp sin jacka och mössa.
Det är hans fjärde dag som rektor på Högbyskolan där han med kort varsel fick hoppa in då den tidigare rektorn Stefan Mueller i början av oktober meddelade att han tänkte lämna sin post. Avhoppet ska bero på en kaotisk situation på skolan med lärarbrist, inställda lektioner och ett tufft klimat. Lärarnas riksförbunds distriktsordförande Rosita Sundh har beskrivit läget på skolan som en ”krissituation som saknar motstycke här på ön”. Men det är inte en bild som den nye rektorn Alf Nilsson delar.
– Jag tror inte att Högbyskolan skiljer sig mycket från andra skolor. Jag köper inte hela den här krisstämpeln. Vi har problem, visst så är det, men grundstämningen på skolan är god, säger han.
Alf Nilsson har kontrakt på att han ska jobba som rektor fram till den 31 december, men om man inte fått tag i någon ny rektor till dess säger han att han kan fortsätta.
– Det är viktigt att vara noggrann i rekryteringen så att man får en rektor som är beredd att stanna långsiktigt.
Det är några saker som han kommer att fokusera särskilt på under sin tid som rektor. En sak är att utveckla en god dialog med elevernas vårdnadshavare.
– Jag vill diskutera vilka förväntningar de har på skolan och vilka förväntningar vi på skolan har på dem, säger han.
Alf Nilsson gick själv i realskola på Högbyskolan på 1960-talet. Sedan dess har mycket förändrats. Lärarnas status har sjunkit och synen på skolan har förändrats.
– Vi ska bidra med kunskapsutveckling men allt mer har skolan blivit att betrakta som en serviceinrättning där föräldrar har uppfattningen att deras barn är kunder.
Han tycker att föräldrarna måste ta på sig ett större ansvar, inte minst när det gäller den fostrande rollen.
– Vi som jobbar i skolan ska bidra till att eleverna får förutsättningar att lära sig men det bygger på eget ansvar. Därför vill jag ha en konstruktiv, icke skuldbeläggande diskussion med föräldrarna, säger han.
Att skolan har fått en krisstämpel behöver, enligt Alf Nilsson, inte vara något negativt.
– Det kan vara ett jättebra avstamp för utveckling, säger han.
Enligt Alf Nilsson finns det problem på skolan med vissa grundläggande ordningsregler. Därför har han kallat till ett möte med lärarna för att ta fram en gemensam strategi för hur problemen ska hanteras.
– Inom vissa områden måste vi ha ett gemensamt förhållningssätt. Om man stör en lektion så måste det finnas en konsekvenstrappa, säger han.
Han vill också se en nolltolerans för trakasserier men för att det ska lyckas vill han ha föräldrarna med sig.
– Sitter man hemma vid köksbordet och pratar illa om skolan så är vi chanslösa.
På skolan finns det även ”antipluggkultur” som Alf Nilsson menar i första hand finns hos pojkarna.
– Attityden är att man ska ha bra betyg utan att anstränga sig. Sedan är det svårt för eleven att förstå vilka konsekvenser det får om de inte sköter skolan. Kommer man inte in på gymnasiet så är risken jättestor att man hamnar utanför samhället.
Inne i skolans kafeteria finns Håkan Jonsson som är elevvärd.
– Mitt fokus ligger på eleverna, för att se till att de mår bra. En del får man påminna lite om att det är dags för lektion, säger han.
Han har under de tio år han jobbat på skolan byggt upp en bra relation till eleverna.
– Man ser genast om det är någon som inte mår bra.
Enligt Håkan Jonsson har det blivit lugnare på skolan nu än för tio år sedan. I dag ser han aldrig något slagsmål, däremot har många av problemen flyttats över till sociala medier där det är svårt för skolans personal att överblicka vad som skrivs.
– Under helgerna kastar man skit på varandra och vi på skolan har svårt att rådda i det. Ofta säger man saker till varandra där som man aldrig skulle våga säga om man möttes i skolan, säger han.
Några elever från sjuan har fått en paus från sin lektion och kommer in i kafeterian för att köpa något att äta. Emrik Salander berättar att han tycker att skolan är sämst men får genast mothugg av sin klasskamrat Moa Rasmusson:
– Skolan är jättebra, det är bara maten som inte är bra, säger hon.
Även Denniz Dahlberg gillar skolan. Han har en röd fotbollströja på sig där hans namn står tryckt över bröstet.
– Förut tränade jag alla dagar i veckan, det är roligt att träna för då blir jag lugn i skolan, säger han.