Den nya arbetsgruppen är ett samarbete signerat Länsstyrelsen, Region Gotland, Försvarsmakten, Gotlandsbolaget samt Trafikverket, något som P4 Gotland var först med att rapportera om. Arbetsgruppen hade sitt första möte runt årsskiftet.
– Det är en viktig fråga och målet är självklart att få till en fungerande reservhamn, säger Amy Rankin, beredskapshandläggare vid Länsstyrelsen på Gotland.
Staten har tidigare sagt nej till att betala en reservhamn på Gotland. Men förhoppningen är nu istället att Trafikverket, som nyligen fått en ny instruktion som rör transportområden på det nationella planet, ska bekosta den nya reservhamnen.
– Vi för en dialog och vi ska ge dem ett underlag. De har varit positiva och ser behovet av en reservhamn, men de har såklart även nationella avvägningar att göra, säger Amy Rankin.
LÄS ÄVEN: Här är rederiets planer för Kappelshamn
Tidigare är det Kappelshamns hamn som använts som reservhamn för Gotlandstrafiken. Men bland annat storleken på öns färjor föranledde att diskussionen om en ny reservhamn tog fart. Med i diskussionen har även Slite hamn funnits. Men enligt P4 Gotland krävs en investering på omkring 20 miljoner kronor för att bilar och lastbilar ska kunna köra på och av färjor i hamnen. Omkring samma summa ska gälla för att renovera Kappelshamn.
Amy Rankin vill inte uttala sig huruvida det finns en kandidat som är mer aktuell än någon annan.
– Det får gruppen titta på. Men generellt är svårigheten med Slite att den ligger på fel sida, och det förlänger restiderna. Kappelshamn har inte det problemet. Men vad som är det bästa alternativet återstår fortfarande att se.
I dagsläget är Visby hamn som bekant ensam på ön om att kunna ta emot färjor. Något som kan få stora konsekvenser, menar Amy Rankin.
– Bara dåligt väder kan göra att färjorna inte kan komma in. Stillastående färjor i bara några dagar kan räcka för att hyllorna i butikerna runt om på Gotland börjar bli tomma.